Кецмановић: Додик зауставио процес систематске маргинализације Српске

Срна
Кецмановић: Додик зауставио процес систематске маргинализације Српске

Бањалука - Политиколог Ненад Кецмановић истакао је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик својевремено одлучно зауставио процес систематске маргинализације Српске, због чега за међународну заједницу представља камен спотицања који треба уклонити.

Кецмановић је нагласио да САД и Велика Британија већ одавно раде на унитаризацији БиХ, у којој би доминирали Бошњаци као најбројнији народ, а то правдају потребом за функционалнијом и ефикаснијом земљом.

Он је у интервјуу руској агенцији “Еуразија дејли” /”EuroAsia Dialy”/ нагласио да је међународна заједница годинама систематски прекрајала Дејтонски споразум, који је сама скројила, па мисли да може да га шије и пара независно од потписника и гараната, међу којима су и Србија и Русија.

“Да је српски народ, а сигурно и хрватски, добио шансу да се непосредно изјасни да ли је за независну државу БиХ или за уједињење са матицама, Српска и жХерцег-Боснаж би се и прије рата нашле у Србији, односно Хрватској, а исто расположење народа убједљиво доминира и послије рата, несмањено све до дан-данас”, рекао је Кецмановић.

Зато је, тврди он, референдум, иако облик непосредне демократије, који Брисел препоручује чланицама ЕУ као најбољи начин одлучивања, постао опасна ријеч.

“Довољно је да га /референдум/ у Српској неко само помене, па да ОХР одмах зазвони на узбуну”, навео је Кецмановић.

Он је нагласио да Додик отворено упозорава међународну заједницу на историјску константу да српски народ у БиХ и даље жели да буде под истим државним кровом са матицом, да је унутрашњим и спољним политичким насиљем отргнут из Југославије у којој је био са Србијом, односно да је Дејтонским споразумом Републику Српску прихватио као компензацију и компромис.

“Али, наглашавам, ријеч је о слову Дејтонског споразума какав је потписан 1995. године у Паризу, а не о ждуху Дејтонаж, односно о ревизији којом су високи представници, илити протектори, Српској отели бројне надлежности. Додик је зауставио процес ревизије Дејтона, а сада се бори за рехабилитацију изворног Дејтона, односно за враћање тих надлежности”, навео је Кецмановић.

Он је додао да се Додик бори за “осамостаљење од БиХ”, а појам “самосталност” није исто што и независност, како то воле да замјењују на Западу.

Кецмановић је навео да су с друге стране, послије прошлих избора у заједничке органе БиХ у Сарајеву ушли представници опозиције.

“Иако са послаником мање од побједничког савеза патриотских странака, успјели су у томе захваљујући коалицији са бошњачком СДА, а онда је на њих дошао ред да узврате подршком унитаристичкој политици Бакира Изетбеговића и тако направе велику штету Републици Српској”, додао је Кецмановић.

Он је навео да су се њихови разочарани бирачи кајали, али исправке није могло да буде све до овогодишњих избора када ће, како сондаже показују, тек платити цијену колаборације.

Говорећи о могућим резултатима избора, он је рекао да га послије никад жешће координисане кампање из Сарајева, прозивања од “Вашингтон поста”, те црне листе Стејт департмента, не би изненадио дискретан захтјев за Додиково споразумно повлачење “ради мира у Босни и добрих односа Српске са САД и ЕУ”.

“Тако то они обично раде и можда неки лидери опозиције у томе виде шансу да побиједе без изборног надметања са фаворитом”, навео је Кецмановић.

На питање како види значај сарадње Републике Српске са Русијом, Кецмановић је навео да је то изузетно, првенствено за Српску.

“Довољно је и само то да Русија једном годишње блокира извјештаје /високог представника у БиХ/ Валентина Инцка у Савјету безбједности УН у којим високи представник понавља оптужбе против Српске и Додика за све невоље у БиХ”, рекао је Кецмановић.

Он је посебно истакао британско-америчку инкриминацију Срба за геноцид која би прошла да није било руског вета.

“Иначе, за разлику од бивше водеће колонијалне и актуелне водеће неоколонијалне силе које нас притискају, пријете нам, условљавају, уцјењују и понижавају преко својих амбасадора, специјалних изасланика, помоћника замјеника и замјеника помоћника, Додика често примају министар /иностраних послова Сергеј/ Лавров и сам предсједник Русије Владимир Путин. Пријатељски и без икаквих условљавања”, нагласио је Кецмановић.

Кецмановић је навео да се Путин и Додик добро разумију и због сличног политичког искуства, додајући да су обојица дошли на чело земље уз подршку Запада, а када им је накнадно испостављена цијена, отели су им се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана