Кебо пријавио Махмуљина и Џаферовића, Џаферовић најављује тужбу

Срна
Кебо пријавио Махмуљина и Џаферовића, Џаферовић најављује тужбу

Сарајево - Потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо доставио је Тужилаштву БиХ пријаву због сумње о почињеном кривичном дјелу непријављивање ратног злочина над цивилима српске националности у мјесту Возућа, општина Завидовићи, против тадашњег команданта Трећег корпуса Армије БиХ Сакиба Махмуљина и начелника Центра служби безбједности Зеница Шефика Џаферовића, саопштено је из кабинета потпредсједника ФБиХ.

У саопштењу се наводи да је Кебо одлучио да јавности презентује дио документације коју је упутио Тужилаштву БиХ да би се избјегле "спекулације и нагађања јавности о именима одговорних у случају 'Возућа".

Кебо је 16. децембра упутио дио документације главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу због сумње о почињеном кривичном дјелу непријављивања ратног злочина над цивилом у мјесту Возућа, а у доказном материјалу су, поред осталог, слике локације сједишта иранске обавјештајне службе у Зеници, коју су у периоду од 1993. до 1995. године посјећивали високи званичници.

 "Обављајући дужност потпредсједника ФБиХ стекао сам повјерење једног броја грађана који су ми оставили своја сазнања, информације и дио документације са којим су располагали, а која се односи на сумњу да су Махмуљин и Џаферовић 18. априла 1994. године приликом посјете Возући добили информацију и били удаљени 10 метара од мјеста гдје су припадници одреда "Ел Муџахид" ликвидирали, односно одсјекли главу цивилу, припаднику српске националности", наводи се у Кебиној пријави достављеној Салиховићу.

У прилогу документације нема осталих свједока да би се избјегли евентуални притисци и мјере на њих и чланове њихових породица, истиче се у саопштењу.

Кебо је Тужилаштву БиХ доставио и дио доказа о локацији пункта Иранске обавјештајне службе, који су посјећивали /потпредсједник СДА/ Бакир Изетбеговић, Џаферовић и други.

Према службеној забиљешци, Бакир Изетбеговић боравио је у кући у близини Зенице у којој је био смјештен пункт Иранске обавјештајне службе, о чему постоји и документована изјава свједока његове посјете, као и фотографије објекта.

Џаферовић: Кебо ће своје тврдње морати доказати пред судом

Потпредсједник СДА Шефик Џаферовић одбацио је оптужбе потпредсједника Федерације БиХ /ФБиХ/ Мирсада Кебе које га доводе у везу са ратним злочином у Возући и најавио да ће Кебо своје тврдње морати доказати пред надлежним судом.
"Не знам да ли се у том допису/писму помиње моје име, ако се помиње - ја са гнушањем одбацујем то као врхунску манипулацију и лаж. То једноставно није истина и Кебо ће то морати доказати на суду", рекао је Џаферовић новинарима у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана