Kazne zavode disciplinu i čuvaju ugled parlamenta

Vedrana Kulaga
Kazne zavode disciplinu i čuvaju ugled parlamenta

Banjaluka - Dugo očekivani kodeks ponašanja poslanika u Narodnoj skupštini RS mogao bi ugledati svjetlost dana do kraja mjeseca, nakon čega će poslanici imati na raspolaganju dvije opcije - da poštuje pravila ili da snose odgovornost za nepristojno ponašanje u najvišoj zakonodavnoj instituciji.

Konačni tekst nacrta kodeksa i prijedloga odluke o izmjenama i dopunama poslovnika parlamenta RS trebalo bi da ove sedmice dođu na dnevni red sjednice Zakonodavnog odbora Narodne skupštine.

- Oba teksta će, nakon toga, biti dostavljena kolegijumu Narodne skupštine u prijedlogu dnevnog reda prve naredne sjednice - kazali su u Narodnoj skupštini.

Cilj kodeksa je, kako je navedeno u njegovoj radnoj verziji, očuvanje i afirmacija ugleda narodnih poslanika i jačanje povjerenja građana u parlament. Radnom verzijom je predviđeno da poslanici tokom zasjedanja ne smiju stajati okrenuti leđima predsjedništvu Skupštine niti koristiti novine, mobilne telefone i druge uređaje na način koji može da ometa skupštinsko zasjedanje. Narodni poslanik ne smije koristiti izraze i riječi kojima vrijeđa ili omalovažava drugog i drugačijeg, niti prekidati drugog govornika za vrijeme izlaganja.

Za svako nepoštivanje kodeksa predviđene su tri mjere, u zavisnosti od stepena povrede. Kodeks predviđa izricanje usmene opomene, novčane kazne i javne opomene sa objavljivanjem u sredstvima javnog informisanja. Novčana kazna je jednokratna iz iznosi smanjenje plate za deset ili naknade koju prima poslanik do 30 odsto. Prijava se podnosi u pisanoj formi sa obrazloženjem kojim se ukazuje na povredu kodeksa, a predviđeno je da ne može biti podnesena anonimna prijava.

Za sprovođenje i praćenje kodeksa i izricanja mjera nadležan je etički odbor. Njega čine predsjednik parlamenta RS i po dva poslanika iz vladajućih i opozicionih stranaka. Poslanik može uložiti žalbu kolegijumu parlamenta na izrečene mjere, a odbor je obavezan da posao završi u roku od 30 dana.

Šef poslaničkog Kluba SP-a Slobodan Protić smatra da je donošenje kodeksa dobar potez i da je veoma važno da bude usvojen jer je Narodna skupština mjesto gdje ne bi trebalo da dolazi do neprijatnih situacija i neodmjerenosti.

- Radna verzija kodeksa je korektno urađena i smatramo da nema potrebe za dodatnim izmjenama - rekao je Protić, koji očekuje da će kodeks biti razmatran na sjednici koja treba da bude održana u drugoj polovini mjeseca.

Zamjerki na predloženi tekst nemaju ni u SDS-u.

- Kodeks ponašanja treba da postoji, a ono što sam mogao da vidim je prihvatljivo - rekao je zamjenik šefa Kluba SDS-a Miladin Stanić.

Za razliku od kodeksa ponašanja poslanici smatraju da će više zamjerki biti prilikom usvajanja poslovnika o radu Narodne skupštine.

Lakše povrede kodeksa

* tri neopravdana izostanka

* neprimjereno ponašanje

* korišćenje mobilnog telefona kojim se ometa tok sjednice

* razgovor koji ometa tok sjednice

* neprimjereno odijevanje

Teže povrede

* prekidanje govornika ili narušavanje toka sjednice na drugi način

* vrijeđanje i/ili omalovažavanje drugoga i drugačijeg

* korišćenje ovlašćenja za direktne ili indirektne interese

* kršenje finansijske discipline

* nepoštovanje zaposlenih

* davanje informacija koje nisu u skladu sa usvojenim stavovima Narodne skupštine i radnih tijela, osim onih koji predstavljaju njegov lični stav

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana