Kazne za rukovodioce i do 20.000 maraka

Vedrana Kulaga
Kazne za rukovodioce i do 20.000 maraka

Sarajevo - Budžetski inspektor uskoro bi mogao da zakuca na vrata institucija BiH i prekontroliše prijave koje se odnose na korupciju, nepravilnosti u radu i nepoštovanje propisa.

Radno mjesto inspektora predviđeno je prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji je nedavno usvojio Savjet ministara BiH.

Budžetski inspektorat biće formiran u okviru Ministarstva finansija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, a inspektor će biti dužan da podnosioca inicijative za provjeru o ishodu obavijesti u roku od 30 dana od prijema.

Zakonom su predviđene i novčane kazne do 20.000 maraka za rukovodioce, kao odgovorne osobe, ako suprotno pravilima budu odobrene isplate plata, dodataka na platu ili naknade te ako posluju suprotno propisima.

- Uspostavljanjem ovog inspektorata BiH će realizovati obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Ministarstvo finansija i trezora dostaviće prijedlog ovog zakona u Parlament BiH - kazali su u Savjetu ministara.

U Ministarstvu finansija i trezora su kazali da je njihov cilj bio da budžetska inspekcija postupa i po službenoj dužnosti i po inicijativi stranaka, ali da je sugestija iz EU bila da se propiše isključivo postupanje po inicijativi stranaka da bi se akcenat stavio na borbu protiv korupcije.

- Iako su propisane kazne, cilj zakona i njegova buduća primjena u praksi nije puko kažnjavanje rukovodilaca, već obezbjeđenje zakonitog postupanja institucija BiH. Zbog toga je i propisano da se najprije donosi rješenje ako se utvrdi nepravilnost u postupanju, te ostavlja rok za otklanjanje. Tek ako institucija ne postupi u skladu sa nalogom inspektora, ide prekršajni nalog kojim se izriče kazna ili se podnosi prekršajna prijava kod nadležnog suda. Visina kazne zavisi od učinjenog prekršaja - kazali su u ministarstvu.

Početak neke nove priče

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Ivica Ćavar pohvalio je nastojanja nadležnih institucija da podignu finansijsku disciplinu te podvukao da pravila koja su na pomolu ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru.

- Riječ je o pozitivnom iskoraku za bolju kontrolu troškova i ponašanja u institucijama BiH jer znamo da su poznate po rasipništvu, a da su sankcije gotovo nikakve. Novčane kazne su predviđene, a ako se zakon bude striktno sprovodio i ako bude jednak prema svima, biće to početak neke nove priče o odgovornosti prilikom trošenja novca poreskih obveznika - rekao je Ćavar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana