Казне за руководиоце и до 20.000 марака

Ведрана Кулага
Казне за руководиоце и до 20.000 марака

Сарајево - Буџетски инспектор ускоро би могао да закуца на врата институција БиХ и преконтролише пријаве које се односе на корупцију, неправилности у раду и непоштовање прописа.

Радно мјесто инспектора предвиђено је приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, који је недавно усвојио Савјет министара БиХ.

Буџетски инспекторат биће формиран у оквиру Министарства финансија и трезора на основу пријава правних и физичких лица, а инспектор ће бити дужан да подносиоца иницијативе за провјеру о исходу обавијести у року од 30 дана од пријема.

Законом су предвиђене и новчане казне до 20.000 марака за руководиоце, као одговорне особе, ако супротно правилима буду одобрене исплате плата, додатака на плату или накнаде те ако послују супротно прописима.

- Успостављањем овог инспектората БиХ ће реализовати обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању, а Министарство финансија и трезора доставиће приједлог овог закона у Парламент БиХ - казали су у Савјету министара.

У Министарству финансија и трезора су казали да је њихов циљ био да буџетска инспекција поступа и по службеној дужности и по иницијативи странака, али да је сугестија из ЕУ била да се пропише искључиво поступање по иницијативи странака да би се акценат ставио на борбу против корупције.

- Иако су прописане казне, циљ закона и његова будућа примјена у пракси није пуко кажњавање руководилаца, већ обезбјеђење законитог поступања институција БиХ. Због тога је и прописано да се најприје доноси рјешење ако се утврди неправилност у поступању, те оставља рок за отклањање. Тек ако институција не поступи у складу са налогом инспектора, иде прекршајни налог којим се изриче казна или се подноси прекршајна пријава код надлежног суда. Висина казне зависи од учињеног прекршаја - казали су у министарству.

Почетак неке нове приче

Пројект менаџер Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) Ивица Ћавар похвалио је настојања надлежних институција да подигну финансијску дисциплину те подвукао да правила која су на помолу не смију остати мртво слово на папиру.

- Ријеч је о позитивном искораку за бољу контролу трошкова и понашања у институцијама БиХ јер знамо да су познате по расипништву, а да су санкције готово никакве. Новчане казне су предвиђене, а ако се закон буде стриктно спроводио и ако буде једнак према свима, биће то почетак неке нове приче о одговорности приликом трошења новца пореских обвезника - рекао је Ћавар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана