Казне убрзавају рад судија

Свјетлана Шурлан
Казне убрзавају рад судија

Бањалука - Најстарији предмети морају да буду приоритет судова, а они који то не буду поштовали сносиће одговорност, прописано је акционим планом за спровођење одлука Уставног суда БиХ који је донио Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.

Акциони план прописује низ мјера које је потребно спровести у правосуђу да би било мање апелација Уставном суду БиХ због одуговлачења поступака и других пропуста који су начињени у правосудним институцијама и досљедну примјену плана узимања у рад најстаријих предмета. ВСТС је најавио да ће вршити константан надзор и провјеравати да ли судови примјењују рјешења из акционог плана.

- Предсједници судова и шефови одјељења морају вршити стални надзор поштивања реализације плана рјешавања предмета према старости иницијалног акта - наведено је у акционом плану.

У плану нису наведене конкретне санкције али је истакнуто да Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а треба да прати поштивање, односно кршење плана рјешавања предмета.

- Предсједници судова треба да воде рачуна о уједначеној прерасподјели предмета између судија у погледу броја и старости предмета. Судовима ће бити упућен допис о овој обавези и биће контролисано да ли је поштују. Биће промовисан колективни рад и одговорност за рад судова и судских одјељења - наведено је у акционом плану.

Један од циљева у акционом плану је и да буде пооштрена одговорност руководства судова и тужилаштава измјеном правилника о унутрашњем судском пословању. Институције надлежне за правосуђе треба да покрену иницијативу за формирање радне групе за израду нацрта закона о кршењу права на суђење у разумном року и иницијативе за израду нацрта новог закона о арбитражи и понављање иницијативе за реформу извршног поступка.

- Министарства правде треба да покрену и иницијативе за измјене закона о кривичном поступку у вези са трајањем истраге - један је од циљева у акционом плану.

Као задатак је дефинисано и преиспитивање адекватности постојеће систематизације у судовима и тужилаштвима.

- Посебну пажњу треба посветити унапређењу управљачких вјештина у правосудним институцијама и унапређењу ефикаснијег управљања судским поступцима у смислу отклањања субјективних слабости које доводе до одуговлачења поступка као што је беспотребно одлагање рочишта и неприпремљеност судија - истакнуто је у акционом плану.

Један од циљева је и да буду испитани конкретни узроци повреде права на суђење у разумном року и да буде скренута пажња законодавној и извршној власти да треба да поштује мишљење ВСТС-а о сврсисходности оснивања нових судова и тужилаштава.

- Можда је сврсисходније преусмјерити средства у институције које се суочавају са проблемима набавке средстава и обезбиједити услове за рад у постојећим институцијама. Власт треба да обезбиједи новац за попуњавање упражњених систематизованих позиција у правосуђу - наведено је у плану уз напомену да је неопходно радити и на едукацији судија и тужилаца.

Један његов дио посвећен је и проблему са неравномјерном оптерећеношћу судова.

- Треба да буду ријешена питања неравномјерне оптерећености судова и тужилаштава делегирањем предмета из више оптерећених у мање оптерећене институције - истакнуто је у акционом плану.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић казала је да има много проблема у правосуђу и да је то признао и ВСТС.

- Треба радити на рјешавању тих проблема. Акциони план је детектовао проблеме, али постоје и нелогичности. Имамо центар за едукацију кроз који пролазе судије и тужиоци, а сада опет кажу да требају обуку. То говори о правосуђу. Сваке године имамо повећање буџета за правосудне институције, па тако и за 2018. годину, али никако да изађемо на зелену грану и да правосуђе почне да обавља посао у складу с очекивањима грађана и да се коначно догоди да они који заслужују буду санкционисани - истакла је Мајкићева.

Додала је да се стање у правосуђу годинама битно не мијења и да је то могуће очекивати тек кад буду донесени нови закони о судовима и ВСТС-у, који ће бити плод домаћег договора, а не интервенција међународне заједнице.

Парнични поступак

Акционим планом од судова је затражено и да досљедно поштују законе о парничном поступку.

- То се односи на одредбе које утичу на процесну дисциплину и ефикасност поступка - истакнуто је у плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана