Kazna za zločince put do pomirenja i suživota

Željka Domazet
Kazna za zločince put do pomirenja i suživota

Sarajevo - Polaganjem bijelih ruža, maslinovih grančica i paljenjem svijeća juče je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu odata pošta vojnicima nekadašnje JNA, ubijenim početkom maja 1992. prilikom izvlačenja kolone vojnika iz Sarajeva.

Počast su odali članovi porodica stradalih, preživjeli iz kolone i zvaničnici RS. Prvi put ove godine sveštenici Mitropolije dabrobosanske služili su pomen ubijenim vojnicima na mjestu stradanja. Prije dolaska u Dobrovoljačku ulicu služen je parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.

- Ne treba da živimo u prošlosti, ali nakon 23 godine za zločine nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj i drugim mjestima u Sarajevu u maju 1992. niko nije odgovarao i to predstavlja kamen spoticanja za budući suživot. Svake godine odavde šaljemo poruke mira, a najbolja poruka miru bila bi da se zločinci izvedu pred lice pravde - rekao je poručnik Željko Pantelić, koji se 3. maja 1992. nalazio u napadnutoj koloni.

Ističe da su prije polaska kolone dobili izričito naređenje da ne pružaju nikakav otpor.

- U skladu sa dogovorom Alije Izetbegovića sa generalima Milutinom Kukanjcem i Luisom Mekenzijem koji je bio garant mirnog izlaska, iz kolone niko ni metka nije ispalio, ali je ona ipak napadnuta - rekao je Pantelić.

Podsjeća da je bio u četvrtom vozilu u koloni i da je bio zaustavljen kod Komande, a potom zarobljen.

- Ispitivali su me i tukli u dvorani “Fis”, gdje sam bio sa ostalim zarobljenicima. Sjećam se da su me vodili i na neko mjesto gdje su me okačili na stub i komandovali: “Nišani - pali”. Pucali su mi pored uva - priča Pantelić.

Nekadašnji vojnik JNA Slobodan Bojanić sjeća se da je ranjen u koloni i da su na njih pucali bez ikakvog upozorenja.

- Bilo nas je petorica koji smo bili ranjeni. Miodrag Đukić je ubijen, pogodili su ga u glavu. Ubili su i pukovnika Gradimira Petrovića. Ležali smo ranjeni pola sata prije nego što su nas odvezli do ambulante i previli, a potom prevezli u bolnicu “Koševo”. U bolnici su mi našli nož za konzerve i neka žena mi je taj nož zabola u leđa i psovala majku četničku - sjeća se Bojanić.

General u penziji Dušan Kovačević rekao je da porodice stradalih u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici godinama traže da političari iz Sarajeva dozvole Sudu BiH da nastavi istragu u ovom slučaju i da budu procesuirani svi koji su odgovorni za počinjene ratne zločine. Ističe da postoje čvrsti dokazi za određene ljude koji su organizovali zločin i izvršili napad. 

- Ima više razloga zašto je to potrebno. Prije svega, bez tog procesuiranja ne može doći do potpunog izmirenja naroda u BiH, jer su pobijeni ljudi koji nisu bili krivi ni za šta - rekao je Kovačević. Naglasio je da su “strukture sa Ejupom Ganićem na čelu organizovale napad sa najvećeg državnog nivoa” i da su oni naredili da se izvrši napad i pobiju svi pripadnici JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Kovačević ističe da postoje podaci da je bio predviđen i atentat na Aliju Izetbegovića, jer je “prihvatio da razgovara sa JNA”. 

Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić. 

Savanović je rekao da su nevini i nedužni mladići stradali samo zato što su bili u legalnoj i legitimnoj vojsci bivše Jugoslavije. 
Stevandić je poručio da bošnjački politički vrh i vrh BiH treba da dođu na mjesto stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i poklone se onima koji su nevini ubijeni, koji nisu napadali, nego su izlazili iz Sarajeva.

- Dok ne bude toga, neće biti pravde u BiH - rekao je Stevandić.

Kojić je naglasio da zločini nad pripadnicima JNA i Srbima u Sarajevu predstavljaju djelo sistema, te da je posebno apsurdno da ovakvi zločini, koji su djelo političkih, vojnih i policijskih funkcionera tadašnje RBiH, nisu dobili sudski epilog.

- Svi dobro znamo da postoje brojni materijalni dokazi o ovim stravičnim zločinima - rekao je Kojić i napomenuo da je i pored toga 2012. godine međunarodni tužilac Džud Romano obustavio istragu u ovom predmetu.

Konstatovao je da posebno brine to što već tri godine Tužilaštvo BiH nije radilo po pritužbama, ni Ministarstva unutrašnjih poslova RS, niti porodica koje su to uradile posredstvom svojih zastupnika, odnosno advokata.

Obilježavanje 23 godine od zločina organizovao je Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. U napadima na više lokacija u Sarajevu ubijena su 42 vojnika JNA.

“Zelene beretke”

Skup su obezbjeđivale jake snage pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, a na svakih desetak metara kuda je kolona prolazila nalazila se policija. Skup je uglavnom protekao mirno i dostojanstveno, a tokom služenja parastosa došlo je do manjeg incidenta kada je nekoliko članova udruženja “Zelene beretke” na mostu Drvenija, nedaleko od mjesta obilježavanja godišnjice zločina, razvilo ratnu zastavu Armije RBiH.

Prije dolaska kolone iz Istočnog Sarajeva u blizini mosta Drvenija članovi “Zelenih beretki” i Unija veterana odali su poštu “poginulim braniocima Sarajeva” i istakli da je početak maja 1992. bio “ključni period u odbrani grada i BiH.”

 

Istraga

U istrazi zločina nad vojnicima JNA najčešće su pominjani Jovan Divjak, Ejup Ganić, Jusuf Pušina, Hasan Efendić, Zaim Backović Zagi, Dragan Vikić, Jovica Berović, Emin Švrakić, Damir Dolan, Jusuf Kecman, Ibrahim Hodžić, Dževad Topić zvani Topa, Fikret Muslimović, Rešad Jusupović, kao i Ismet Bajramović Ćelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana