Kavazović ruši krhko pomirenje

Goran Maunaga
Kavazović ruši krhko pomirenje

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Huseina Kavazovića da odbaci jezik mržnje i retoriku svog prethodnika Mustafe Cerića, koji je upamćen kao vodeći bošnjački političar i da kao duhovni vođa svog naroda učini sve da nam budućnost bude bolja od prošlosti i sadašnjosti.

Kavazović je na skupu u Švajcarskoj pozvao Bošnjake da ne dopuste da vlah vlada u Srebrenici. Pozivajući ih da masovno izađu na izbore, Kavazović je istakao da je alternativa izborima prolivanje krvi, da će se boriti grobovima i da je BiH zemlja muslimana.

Ističući da je istup Kavazovića na skupovima u Švajcarskoj skandalozan i iznenađujući, jer odudara od njegovih ranijih pomirljivih izjava i korektnih postupaka, Dodik je kazao da nakon niza konkretnih dokaza da je suživot Srba i Bošnjaka krenuo uzlaznom putanjom dolazi uvredljiva izjava najvišeg muslimanskog duhovnog autoriteta.

- Kavazović je štetu nanio Islamskoj zajednici i sebi lično. Zvao on nas Srbima ili nekako drugačije, mi ćemo ove godine podržati jednog kandidata u Srebrenici, ali ne da bi služio interesima jednog naroda, već cijele Srebrenice koja je već previše stradala i patila - rekao je Dodik.

Kavazoviću je poručio da BiH nije zemlja muslimana i da nema potrebe da se protiv Srba bore grobovima.

- Ali ima potrebe da shvati da bi bilo korisno da se i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i svi koji žive u BiH bore, ne jedni protiv drugih, već protiv nezaposlenosti, predrasuda i isključivosti - kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je da Kavazovićeva izjava pokazuje Srbima koliko treba da čuvaju Srpsku i svoj dio u institucijama BiH.

- Kavazović je udaljio Bošnjake od Srba i uvrijedio Srbe. Bez osude javnosti u Sarajevu, to će značiti da se radi o jednom dominantnom pogledu na Srbe u BiH - rekao je Ivanić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da Kavazović širi mržnju. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je kazao da je očigledno da je Kavazović želio da pošalje uvredljivu poruku za Srbe, zbog čega bi o tome trebalo da raspravlja i Međureligijsko vijeće BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko pozvao je sve vjerske i političke lidere da se uzdrže od zapaljive retorike i poteza koji razjedinjuju. Komentarišući Kavazovićev istup, Incko je rekao da takva retorika nije put ka pomirenju.

- Neprihvatljiva je upotreba nacionalnih, vjerskih i simbola koji podižu tenzije ili su provokativni. To se odnosi i na upotrebu pogrdnih termina za bilo koji narod u BiH. To, pogotovo u izbornoj godini, samo može da pogorša političku atmosferu i uspori napredak BiH - izjavio je Incko.

Kavazovićeve poruke osudili su i čelnici organizacija i udruženja u RS proisteklih iz rata.

Meholjić: Lako je govoriti iz Sarajeva

Predsjednik srebreničkog SDP-a Hakija Meholjić najoštrije je osudio istup Huseina Kavazovića i istakao da je neprimjereno i neprihvatljivo da se vjerski lideri upliću u politiku.

- On izaziva mržnju i netrpeljivost. Lako je Kavazoviću i političarima u Sarajevu da iznose razne ocjene, ali treba da dođu ovdje da borave i osjete kako narod živi da bi mogli nešto pričati i davati savjete. Oni treba od nas da uče i da vide kako se obični ljudi iz oba naroda koji ovdje žive međusobno uvažavaju i pomažu - kazao je Meholjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana