Категорично “не” отпаду на Трговској гори

Жељка Домазет
Категорично “не” отпаду на Трговској гори

Сарајево - Одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори загадило би ријеку Уну и угрозило око 230.000 становника Републике Српске и ФБиХ, који воду за пиће црпе из базена те ријеке и који живе искључиво од пољопривреде.

Поручено је ово јуче у Сарајеву на међународној конференцији “Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе”. Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да се нада да ће Хрватска преиспитати одлуку да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на Трговској гори, на граници са БиХ, и оцијенила да нигдје нема да власти једне земље желе да загаде такав природни бисер какав је ријека Уна.

- Ријека Уна је проглашена природним добром и парком природе, а у непосредној близини налази се и Национални парк “Уна” - рекла је Голићева.

Истакла је да нигдје нема да власти једне земље желе да загаде такав природни бисер и униште све што људи узгајају.

- Што је најгоре, локација коју су изабрали ни геолошки не одговара за складишћење те врсте отпада јер је то тло водопропусно, испресијецано водотоковима који се директно уливају у ријеку Уну, а прије свега трусно - упозорила је Голићева.

Голићева се нада да ће, уколико сви у БиХ буду сложни у захтјеву за дислоцирање одлагалишта радиоактивног отпада са Трговске горе, Хрватска због добросусједских односа у својим институцијама преиспитати ову одлуку и да ће тај отпад одлагати тамо гдје за то одстоје еколошки, геолошки и сеизмички параметри.

- У некој перспективи за 15-20 година то ће бити и европско одлагалиште - додала је Голићева.

Она је најавила да би након закључака Предсједништва и ове конференције властима Хрватске требало да буде упућен коначан апел да за одлагање и складишћење радиоактивног и нуклеарног отпада изаберу неку од локација које су раније имали као опције - Велебит, Папук или неку од локација које је Словенија предлагала, а налазе се на мјесту настанка нуклеарног отпада, што би било логично.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је на почетку Хрватска имала седам потенцијалних подручја за одлагалиште радиоактивног, односно нуклеарног отпада, а да је на крају остала само Трговска гора. Констатовао је да негодовања свих надлежних из БиХ нису наишла на разумијевање с хрватске стране и да су одбијене све примједбе везане за поступак стратешке процјене утицаја на околину.

- У наредном периоду било би потребно да се тражи од Републике Хрватске да буду уважени захтјеви грађана БиХ, невладиног сектора, локалне заједнице, јединица локалне самоуправе, кантоналних, ентитетских, државних институција и одустане од даљег процеса одређивања коначне локације за изградњу овог одлагалишта - сматра Шаровић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изразио је задовољство што је организована конференција у вези са проблемом Трговске горе и што су учесници потврдили став који имају становници и власти Новог Града да овај локалитет није прихватљив због близине границе, али и неиспуњавања техничких услова за одлагање радиоактивног отпада.

- Грађани Новог Града траже прије свега од општине и Републике Српске, а, наравно, и од БиХ да буду заштићени јер је ово један од проблема на којима БиХ полаже испит - поручио је Дрљача.

Конференција коју су организовали посланици свих нивоа власти у БиХ окупљени у “Зеленом клубу” окупила је представнике власти у БиХ, као и амбасада и међународних институција те невладиног сектора из БиХ и Хрватске.

Добар примјер

Предсједник “Зеленог клуба” Саша Магазиновић појаснио је да су у чланству овог клуба посланици, делегати са свих нивоа власти, укључујући и локалну власт.

- Ово је примјер како у БиХ људи, без обзира на различите политичке ставове, могу радити заједно с циљем рјешења великог проблема који тренутно имамо, а то је намјера институција Хрватске да нуклеарни и радиоактивни отпад одлажу у нашем дворишту - рекао је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана