Kатастрофално стање у ОС БиХ: Хиљаде официра, опрема за депонију

Жељка Домазет
Kатастрофално стање у ОС БиХ: Хиљаде официра, опрема за депонију

Сарајево - Број официра у Оружаним снагама БиХ за хиљаду је већи од броја војника, а од 2008. до 2013. године Министарство одбране је потрошило 48 милиона КМ за смјештај официра, подофицира и војника.

Истакла је то јуче члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић на расправи о извјештају о раду Министарства одбране у 2014. години и поставила питање да ли БиХ себи може приуштити оволике Оружане снаге и њихову такву структуру.

- За смјештај официра, подофицира и војника који користе приватне станове троши се енорман новац. Због чега се средства не искористе за адаптацију постојећих капацитета Министарства одбране, односно Оружаних снага и трајно ријеши проблем смјештаја. Нису се хтјели уселити ни у зграду коју је користио NATO и послије одласка је предао бесплатно - казала је Мајкићева и додала да БиХ мора себи дефинисати приоритете и рећи какве јој Оружане снаге требају.

Мајкићева је упозорила на катастрофалну опремљеност Оружаних снага.

- Док се расипају милиони, оперативно је свега 48 одсто борбених средстава и 20 одсто ваздухопловства којима располажу Оружане снаге - казала је она.

Предсједавајући комисије Сифет Поџић констатовао је да се на персонал троши 90 одсто буџета Министарства одбране.

- Потребно је размишљати о обнављању материјално-техничких средстава којима располажу Министарство одбране и Оружане снаге - истакао је Поџић, наводећи да Оружане снаге имају стар и дотрајао ауто-парк и да се често дешавају незгоде због дотрајале опреме.

Министар одбране БиХ Марина Пендеш изјавила је да би издвајања за персонал била знатно мања када би проценат издвајања из бруто друштвеног производа за одбрану био већи.

Заједничка комисија примила је к знању извјештај Министарства одбране.

Уништавање наоружања

Говорећи о вишковима наоружања и нестабилној муницији и минско-експлозивним средствима, Душанка Мајкић је истакла да ово питање није у цјелости ријешено.

- БиХ је једина земља која детонацијом на отвореном, на полигону у Гламочу, уништава муницију и минско-експлозивна средства загађујући тиме околину - упозорила је Мајкићева.

Оружане снаге имају 10.630 запослених

13 генерала

1.948 подофицира

3.099 официра

4.065 војника

671 цивилно лице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана