Касни одговарање на Упитник Европске комисије

Касни одговарање на Упитник Европске комисије 08.09.2017 18:21 | Срна

Сарајево - Дирекција за европске интеграције /ДЕИ/ БиХ саопштила је да су истекли интерни рок за техничку финализацију одговора на питања из Упитника Европске комисије у радним групама система координације, те рока за пријаву на позив за ангажман преводилаца.

У саопштењу за јавност Дирекција наводи да радне групе у систему координације тренутно достављају извјештаје о томе шта је урађено на техничкој финализацији одговора до оквирног рока 1. септембра.


"Техничка финализација, између осталог, подразумијева усаглашавање садржаја одговора, методолошко уједначавање података, допуну одговора недостајућим информацијама и евентуалним промјенама и реферирање на изворе информација", прецизира се у саопштењу.

Дирекција ће након што прими све извјештаје припремити пресјек стања и о њему информисати Комисију за европске интеграције, која ће одредити даље поступање.

"Одговоре чији садржај радне групе не усагласе преузеће Комисија за европске интеграције и по потреби остала тијела у систему координације", истичу из Дирекције и додају да ће Комисија за европске интеграције технички финализоване и усаглашене одговоре доставити координаторима процеса интегрисања на свим нивоима на потврду.

Према тренутно расположивим информацијама ДЕИ, неусаглашених одговора је мало у односу на укупан број и ниједан се дио Упитника посебно не истиче у том смислу.

ДЕИ наводи да је уложила велики напор у координацију, те стручну и техничку подршку раду радних група у које је именовано више од 1.300 службеника институција са свих нивоа власти.

"Такође, без подршке информационог система за припрему одговора, размјена десетина хиљада страница текста била би далеко спорија и комплекснија, а интервенције великог броја људи на приједлозима одговора било би немогуће пратити", наводе из ДЕИ и додају да је од јула до септембра одржано више од 50 састанака радних група, у којима је забиљежен висок ниво сарадње и договора.

Из Дирекције напомињу да ће превођење одговора на енглески језик почети након потврде финализованих одговора.

На јавни позив Дирекције за преводиоце, који је закључен 25. августа, стигла је 251 пријава и у току је њихов преглед.

ДЕИ констатује да процес завршетка посла припреме одговора БиХ на Упитник Европске комисије зависи од динамике рада тијела у систему координације на усаглашавању садржаја питања, брзини којом ће одговори бити потврђени, броју ангажованих преводилаца, те другим факторима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица