Kasipović: Preduzete sve mjere povodom napada u KPZ Zenica

Srna
Kasipović: Preduzete sve mjere povodom napada u KPZ Zenica

Banjaluka - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas povodom napada na više zatvorenika Srba u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ u Zenici, da su preduzete sve mjere i da nikome ne prijeti bilo kakva opasnost, kao i da nije dobro da se ovaj događaj iskoristi za bilo kakvu eskalaciju i netrpeljivost.


On je na konferenciji za novinare u Banjaluci o dešavanjima u KPZ u Zenici rekao da je od jutros u kontaktu sa Ministarstvim pravde Federacije BiH, odakle je dobio uvjeravanja da su preduzete sve mjere da se istraže okolnosti cijelog događaja, na čemu će, kako je rekao, u potpunosti i do kraja insistirati.

"Imam uvjeravanja da je i nadležno Tužilaštvo preduzelo sve mjere da se sprovede kompletna istraga, da se utvrdi šta se sve događalo i da obezbijedimo svakom licu koje je na izdražavanju kazne da ima normalne uslove za život", rekao je Kasipović i naglasio da će iskoristiti sve nadležnosti, oficijalne i ljudske da vidi napadnute.

Prema njegovim riječima, niko nikoga ne brani, niti amnestira, ali ljudi koji izdržavaju kaznu moraju imati ličnu bezbjednost.

On je dodao da su mediji iznijeli dosta špekulacija u vezi sa povredama napadnutih Srba u KPZ Zenica, ali je uvjeren da niko nije životno ugrožen.

Ministar pravde Republike Srpske je rekao da su napadnuti obezbijeđeni, a napadači izolovani tako da ne postoji nikakva mogućnost daljeg kontakta.

"Tražio sam i nadam se da ću do kraja dana imati mogućnost da kontaktiram sa nekim od napadnutih, a imam i uvjeravanja da će mi taj kontakt biti omogućen. Nadam se da ću s nekim od njih razgovarati tokom dana, a ukoliko ne bude takve mogućnosti odlučiću da li da tražim neophodnu saglasnost, da u toku sutrašnjeg dana odem u Zenicu i razgovaram sa tim ljudima", naveo je Kasipović.

Ministar je istakao da ga porodice napadnutih u KPZ Zenica mogu pozvati na broj 065/513-273, te zamolio da ga drugi na zovu da bi linija bila otvorena za kontakte sa porodicama.

"Svi mi, koji radimo u ministarstvima pravde, imamo obavezu da obezbijedimo sigurnost ljudi", poručio je Kasipović i pozvao na razumijevanje i visoku profesionalnost svih u kazneno-popravnim ustanovama, kao i da se obezbijedi mir, red i sigurnost.

On je rekao da je su mir i sigurnost u kazneno-popravnim zavodima i ustanovama u Republici Srpskoj na najvišem mogućem nivou, kao i da je uvjeren da će i kolege u Federaciji BiH tako nešto obezbijediti.

Kasipović je rekao da već deset godina traju zahtjevi da Srbi ne izdržavaju kazne u Zenici, kao i da na potpisivanju memoranduma koji bi to omogućio insistira već godinu dana.

"Ne bih htio da događaj ove vrste dodatno podstakne razgovore na tu temu, ali sam uvjeren da ću u toku naredne sedmice imati dodatne razgovore sa Ministarstvom pravde FBiH i da ćemo napokon riješiti pitanje tog memoranduma", dodao je Kasipović.

On je ocijenio da događaj nije dobar, kao ni trenutak kada se dogodio.

Više lica povrijeđeno je u tuči između zatvorenika u KPZ Zenica, rečeno je danas Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Zeničko-dobojskog kantona.

U MUP-u navode da se tuča dogodila juče, a povrijeđeni su zbrinuti u zeničkoj bolnici.

Prema nezvaničnim informacijama, napadači, od kojih su neki pripadnici selefijskog pokreta, teže su na Vaskrs povrijedili trojicu zatvorenika Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana