Касиповић: Предузете све мјере поводом напада у КПЗ Зеница

Срна
Касиповић: Предузете све мјере поводом напада у КПЗ Зеница

Бањалука - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас поводом напада на више затвореника Срба у Казнено-поправном заводу /КПЗ/ у Зеници, да су предузете све мјере и да никоме не пријети било каква опасност, као и да није добро да се овај догађај искористи за било какву ескалацију и нетрпељивост.


Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци о дешавањима у КПЗ у Зеници рекао да је од јутрос у контакту са Министарствим правде Федерације БиХ, одакле је добио увјеравања да су предузете све мјере да се истраже околности цијелог догађаја, на чему ће, како је рекао, у потпуности и до краја инсистирати.

"Имам увјеравања да је и надлежно Тужилаштво предузело све мјере да се спроведе комплетна истрага, да се утврди шта се све догађало и да обезбиједимо сваком лицу које је на издражавању казне да има нормалне услове за живот", рекао је Касиповић и нагласио да ће искористити све надлежности, официјалне и људске да види нападнуте.

Према његовим ријечима, нико никога не брани, нити амнестира, али људи који издржавају казну морају имати личну безбједност.

Он је додао да су медији изнијели доста шпекулација у вези са повредама нападнутих Срба у КПЗ Зеница, али је увјерен да нико није животно угрожен.

Министар правде Републике Српске је рекао да су нападнути обезбијеђени, а нападачи изоловани тако да не постоји никаква могућност даљег контакта.

"Тражио сам и надам се да ћу до краја дана имати могућност да контактирам са неким од нападнутих, а имам и увјеравања да ће ми тај контакт бити омогућен. Надам се да ћу с неким од њих разговарати током дана, а уколико не буде такве могућности одлучићу да ли да тражим неопходну сагласност, да у току сутрашњег дана одем у Зеницу и разговарам са тим људима", навео је Касиповић.

Министар је истакао да га породице нападнутих у КПЗ Зеница могу позвати на број 065/513-273, те замолио да га други на зову да би линија била отворена за контакте са породицама.

"Сви ми, који радимо у министарствима правде, имамо обавезу да обезбиједимо сигурност људи", поручио је Касиповић и позвао на разумијевање и високу професионалност свих у казнено-поправним установама, као и да се обезбиједи мир, ред и сигурност.

Он је рекао да је су мир и сигурност у казнено-поправним заводима и установама у Републици Српској на највишем могућем нивоу, као и да је увјерен да ће и колеге у Федерацији БиХ тако нешто обезбиједити.

Касиповић је рекао да већ десет година трају захтјеви да Срби не издржавају казне у Зеници, као и да на потписивању меморандума који би то омогућио инсистира већ годину дана.

"Не бих хтио да догађај ове врсте додатно подстакне разговоре на ту тему, али сам увјерен да ћу у току наредне седмице имати додатне разговоре са Министарством правде ФБиХ и да ћемо напокон ријешити питање тог меморандума", додао је Касиповић.

Он је оцијенио да догађај није добар, као ни тренутак када се догодио.

Више лица повријеђено је у тучи између затвореника у КПЗ Зеница, речено је данас Срни у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Зеничко-добојског кантона.

У МУП-у наводе да се туча догодила јуче, а повријеђени су збринути у зеничкој болници.

Према незваничним информацијама, нападачи, од којих су неки припадници селефијског покрета, теже су на Васкрс повриједили тројицу затвореника Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана