Касиповић: Одлука Савјета министара доказ непринципијелне политике у БиХ

Срна
Касиповић: Одлука Савјета министара доказ непринципијелне политике у БиХ

Бањалука - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је Савјет министара БиХ усвајањем механизма координације без мишљења представника власти у Српској показао да се у БиХ води непринципијелна политика.

Касиповић је истакао да оваквим понашањем Савјет министара БиХ представља проблем за све грађане у БиХ и штети свим процесима унутар БиХ, те ставља упитник на апликацију за чланство у ЕУ.


"Влада Републике Српске је морала реаговати. О одлуци Савјета министара расправљаће и Народна скупштина Републике Српске. Оваква одлука штети процесу придруживања и кредибилности апликације за чланство у ЕУ. Потребно је вратити се на позицију прије усвајања механизма координације, јер се мора чути ријеч Српске", рекао је Касиповић за Радио Републике Српске.

Говорећи о усвојеним законима у Народној скупштини Српске, он је издвојио Закон о сузбијању криминала, корупције и најтежих облика привредног криминала.

"Усвојени закон може допринијети квалитетнијој борби против корупције и криминала. Приликом припреме Закона урађено је све што су предлагали стручњаци из ове области а испоштована је и ранија одлука Народне скупштине и Уставног суда", истакао је Касиповић.

Новим Законом укида се Специјално тужилаштво, али у складу са тим формирано је ново одјељење које сада има јасно прописане надлежности. Касиповић истиче да ће у периоду транизиције све функционисати нормално и неће долазити до застаре предмета.

У Народној скупштини Српске усвојен је и Закон о стечају, који би према ријечима министра правде требало да између осталог скрати поступак покретања стечаја, и доведе до веће оспособљености стечајних управника.

Када је ријеч о структуралном дијалогу који се води на нивоу БиХ, Касиповић наглашава да је прва рунда преговора добро завршила, те да је сада на учесницима дијалога да се усвоје нови закључци, међу којима би била јасно наведена надлежност Суда БиХ и ријешен проблем ретроактивне примјене права, а све због правичности постпука и права грађанина којем се суди.

"До краја 2016. године у Народну скупштину требало би да буде упућен приједлог новог кривичног закона", рекао је Касиповић, додајући да је у припреми и нови закон о звиждачима којим би у потпуности били заштићени они грађани који пријаве дјела криминала и корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана