Касиповић: Нећемо одступити од Устава Српске, уређења БиХ и закључака Народне Скупштине

Срна
Касиповић: Нећемо одступити од Устава Српске, уређења БиХ и закључака Народне Скупштине

Бањалука - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да Српска у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа неће одступити од Устава Републике Српске, уставног уређења БиХ, те јасно прецизираних надлежности и закључака Народне скупштине Републике Српске у вези са овим питањем.

Говорећи о састанку одржаном током ове седмице у Бањалуци у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа између ЕУ и БиХ, министар је оцијенио да кључно питање јесте такозвана проширена надлежност Суда БиХ, која већ годинама наноси озбиљне проблеме, не само грађанима и народима у БиХ, него и озбиљним људима који раде у Суду БиХ.

Министар је у интервјуу Срни рекао да је пред БиХ темељна дилема да ли постоји спремност да се направи независно правосуђе и додао да Република Српска жели разговарати о овом питању.

"Ми остајемо у структуралном дијалогу, желимо разговарати са свима, али наша обавеза је да обезбиједимо сваком човјеку у Републици Српској и БиХ да тачно зна ако је дошао у ситуацију да се суочи са правним посљедицама свог поступања, ко му суди, на основу којег закона, која је запријећена казна затвора и коме се може жалити. Ми тренутно у БиХ такву праксу немамо", каже Касиповић.

Он је истакао да се у тешку ситуацију досадашњом праксом проширене надлежности Суда БиХ доводе грађани БиХ и Републике Српске, али и компромитују судије Суда БиХ, јер у том оквиру који није довољно јасно дефинисан нису у прилици да на одговарајући начин поступе у појединим предметима.

"То није добро јер озбиљни, сјајни људи који раде у Суду БиХ не могу обављати свој посао. Такође, на тај начин стварамо одређену сумњу у поступање правосудних институција Републике Српске, јер можемо доћи у ситуацију да се тумачи да то што радимо у Српској није довољно добро рађено, па ћемо то дати неком другом. Ја сам посљедњи који ће то прихватити", рекао је Касиповић.

Он је оцијенио да се након шест година изузетне подршке ЕУ, Европске комисије и људи који раде у БиХ морамо искорачити из приватних, партијских и било којих других циљева и створити јасно прецизирана надлежност Суда БиХ.

"У Републици Српској за то постоји спремност уз стриктно поштовање уставних одређења ентитета у БиХ и БиХ", рекао је Касиповић и додао да није сигуран да ће доћи до договора учесника овог процеса у предвиђеном року.

Министар је прецизирао да учесници структуралног дијалога јесу на трагу да ријеше питање такозване проширене надлежности Суда БиХ тако што ће јасно прецизирати његове надлежности, за шта им је за разговор понуђен концепт да рјешавају ово питање на основу одређених пракси ЕУ.

"Наше мјесто јесте у ЕУ, али морамо уређивати наше унутрашње односе који у БиХ, за разлику од других земаља, нису уопште једноставни", рекао је Касиповић.

Он је указао на респектабилне резултате правосудних институција у Републици Српској, укључујући резултате Министарства унутрашњих послова Српске, прије свега на процесуирању појединих кривичних дјела сајбер-криминала и злоупотребе наркотика.

"У Републици Српској имамо заокружен правосудни систем који јасно показује да функционише. Брине ме да бисмо евентуалним и будућим преносом надлежности или давањем овлаштења Суду БиХ да поступа по одређеним кривичним дјелима исказали неповјерење правосудним институцијама у Републици Српској и мислим да то није добро", рекао је Касиповић.

Министар је подсјетио да постоје озбиљне анализе када је ријеч о проширеној надлежности Суда БиХ, прије свега ОЕБС-а, те Високог судског и тужилачког савјета БиХ, које не увјеравају да ће грађани и народи у БиХ добити сигурност самим фактичким преносом евентуалног овлаштења на Суд БиХ.

"Не доводим у питање функционисање Суда БиХ, али једина правна сигурност за све нас је да имамо јасно прописану надлежност Суда БиХ и у оквиру тога уређено другостепено поступање. Ситуација коју тренутно имамо огледа се у томе да постоји Апелационо вијеће, те да не постоји другостепеност поступања", рекао је он.

Касиповић је истакао да су све намјере и настојања Министарства правде Српске и њега као министра усмјерене ка томе да обезбиједе правну сигурност грађанима, озбиљну и квалитетну сарадњу са ЕУ - да се креће у простору интеграција у оквиру иницијативе из Брисела, која је добродошла и квалитетна као основа разговора, истовремено уважавајући закључке Народне скупштине Републике Српске.

"У том простору има сасвим довољно могућности да можемо наћи оптимално рјешење поштујући стриктно, дословно и потпуно уставне надлежности ентитета у БиХ, у оквиру уставног поретка БиХ. Разговарали смо о могућностима да на неки начин одредимо за шта би био дословно надлежан Суд БиХ. Република Српска нема с тим проблем само до тачке која не дира на било који начин уставни поредак и ја мислим да то дословно није неопходно", рекао је Касиповић.

Он је појаснио да представници Српске желе створити правни оквир у којем се не дирају уставне надлежности ентитета и дословно респектује уставна позиција Републике Српске и додао да постоје снаге у БиХ које дословно желе да се задржи садашње стање са проширеном надлежношћу Суда БиХ што није добро, за шта постоје егзактни докази.

"Мислим да је потребно уложити додатни напор да јасно прецизирамо надлежности Суда БиХ и то не споримо, иако је Суд БиХ наметнут. Не може било ко, на било који начин, одлучивати о појединачним предметима и процјењивати надлежност било којег суда", рекао је Касиповић.

Он је рекао да је члан 83 Уговора о функционисању ЕУ на састанку у Бањалуци утврђен само као полазна основа, а врло широко тумачећи може се чак рећи да се на тај начин, уствари, отварају разговори о поглављима 23 и 24 у приступању ЕУ, иако БиХ није у ситуацији да отвара поједина поглавља, јер за то још нису испуњени услови, али о томе треба разговарати.

"Важно је да створимо правну сигурност за грађане, јер је Суд БиХ ретроактивно примјењивао законе и на дугогодишње казне затвора осуђивао људе који нису могли бити осуђени. Нажалост, ту праксу Суда БиХ је потврдио и Уставни суд БиХ. Оно што је проблем и што мора да нас забрине јесте да је тек суд у Стразбуру могао рећи да то није прихватљиво", оцијенио је Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана