Касарна Ушивак намијењена мигрантима није безбједна

ATV
Касарна Ушивак намијењена мигрантима није безбједна

Могуће је да је касарна Ушивак коју је Влада Федерације намијенила за смјештај миграната минирана, као и њена околина у Хаџићима.

Упозорила је на то Федерална управа цивилне заштите, што се јасно наводи и у Извјештају Координационог тијела за мигранате у БиХ, који је у посједу АТВ-а. Иако је Извјештај требало да буде хитно размотрен још прошле седмице, Савјет министара о њему још није расправљао, јер се Драган Мектић, министар безбједности БиХ није ни појавио на сједници. Потом је истекао и рок који је Координационо тијело дало за приједлоге о борби са мигрантском кризом.

“Министарство цивилних послова је доставило акт Координационом тијелу за питање миграција у БиХ - Оперативном штабу за питање миграција у БиХ, у којем је од стране Федералне управе цивилне заштите обавијештено о постојању опасности од минско-експлозивних направа на локацији Ушивак у општини Хаџићи. Такође, Министарство цивилних послова је обавијестило Координационо тијело за питање миграција БиХ да ће Центар за уклањање мина у БиХ хитно поступити по овом питању”, стоји у извјештају Координационог тијела за мигранте БиХ.

Очекивало се и да о свему расправљају и оба дома БХ-Парламента, али тешко да ће се то и десити, поручује Душанка Мајкиц, члан Комисије за одбрану и безбједност. Тврди да је за све одговорно Министарство безбједности БиХ, које се, како каже, не може изборити са мигрантима.

“Како је дошло до тога да се додијели за смјештај миграната касарна за коју постоје сумње, чак мислим и да је упозорење да се ради о објекту око којег се још увијек налазе минско-експлозивна средства, то треба да истраже они којима је то посао, а то више говори о томе како Министарство безбједности олако прелази преко тих одлука за смјештај”, истакла је Душанка Мајкић, Комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Из Министарства безбједности ни данас нема коментара. У извјештају је наведено и да је у седам мјесеци ове године Служби за послове са странцима пријављено 9.548 нелегалних миграната, док је 708 особа поднијело захтјев за азил. Највисе их је из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистана и Ирака. Касарна Ушивак Влади Федерације је враћена 2005. године као неперспективна војна имовина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана