Каса пунија, мајкама мјесечно 405 марака

Свјетлана Шурлан
Каса пунија, мајкама мјесечно 405 марака

Бањалука - Влада РС утврдила је јуче преднацрт буџета Српске за 2018. годину чији је оквир 3,335 милијарди КМ, што је за око 100 милиона више него ове године и измјене закона које подразумијевају да од идуће године буде уведен мјесечни додатак за незапослене породиље од 405 КМ.

Утврђен је и програм економских реформи за период од 2018. до 2020. године, преднацрт закона о доприносима и Нацрт закона о дјечијој заштити. Опредјељење Владе је да буде заустављен раст расхода на свим нивоима, обављана строга контрола запошљавања и стављен мораторијум на раст плата у јавном сектору, а да раст прихода буде искоришћен искључиво за капиталне инвестиције и смањење јавног дуга.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да су приходи у буџета за 2018. планирани у износу од 2,682 милијарди КМ.

- То је за 91,40 милиона или 3,5 одсто више у односу на овогодишњи буџет. Приходима у највећој мјери доприносе порези и доприноси за пензијско и инвалидско осигурање. Процјена је да ће непорески приходи бити значајно нижи идуће године у односу на ову, а то су прије свега дивиденде и удјели у профитима предузећа, јер имамо веома лоше услове пословања "Електропривреде" у 2017. због ремонта и проблема хидроелектрана - истакао је Тегелтија.

Планирани буџетски расходи за 2018. годину износе 2,486 милијарде, што је за 36,70 милиона КМ више од буџета за 2017. годину. Тегелтија је рекао да планирани расходи омогућавају функционисање свих институција, значајне инвестиције у здравство и образовање, повећање издвајања за социјалну заштиту и редовно сервисирање дуга.

- Планиран је бруто буџетски суфицит од 196,30 милиона, а када се издвоје средства за нефинансијску имовину, која износе 69,10 милиона, планирани суфицит је 127,20 милиона КМ - рекао је Тегелтија.

Расходи за лична примања запослених, према његовим ријечима, порашће за пет милиона на 723,50 милиона КМ као резултат приказивања боловања дужег од 30 дана и повећања минулог рада.

За исплату пензија биће потребно 1,041 милијарди КМ, што је за 25,70 милиона више него ове године. Субвенције су планиране у износу од 97,90 милиона и мање су за 3,40 милиона КМ, док су грантови планирани у износу од 24,90 милиона КМ. Дознаке на основу социјалне заштите су планиране у износу од 238,9 милиона и веће су за 1,80 милиона КМ.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да ће измјенама закона од идуће године бити уведен мјесечни додатак за незапослене породиље од 405 КМ. Незапослене породиље имаће право на мјесечну накнаду у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете.

- Само за овај додатак требаће око 16,20 милиона КМ у 2018. години, а 8,90 милиона ће ићи из буџета, док ће остатак бити обезбијеђен из доприноса који ће бити 1,7 одсто. За додатак за треће и четврто дијете биће издвојено 900.000 КМ. Влада овим показује одговорност за пронаталитетну политику и рађање дјеце - рекао је Богданић.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце РС Јован Радовановић поздравио је увођење накнаде за незапослене породиље.

- Свака марка им добро дође, а да не говорим о накнади од 405 марака. Залажемо се и да закон буде мијењан како би више породица добијало дјечји додатак и да буде укинут цензус - казао је Радовановић.

За јавне инвестиције планирано је 36 милиона КМ, а обезбијеђен је и новац за градњу и опремање болнице у Источном Сарајеву.

За отплату дуга планирано је 755 милиона и ови издаци већи су за 104,30 милиона КМ у односу на овогодишње. Јавни дуг, према пројекцијама за 2018. годину износиће 4,326 милијарди, односно 40,94 одсто бруто домаћег производа (БДП). Процијењено је и да ће на крају ове године дуг износити 4,344 милијарде КМ или 43,08 одсто БДП-а.

Позитивни трендови

У Влади РС су истакли да се у средњорочном периоду очекује наставак позитивних кретања у привреди и предвиђа реални раст БДП-а од 3,7 одсто у 2018, 3,8 одсто у 2019. и четири одсто у 2020. години.

У читавом посматраном периоду очекује се стабилна инфлација и наставак пада незапослености. Консултације Владе са синдикатом и послодавцима у вези са израдом коначних верзија буџета и економске политике почињу у понедјељак.

Социјална давања (милиона КМ)

Породичне инвалиднине                                                       82,9

Личне инвалиднине                                                                70,0

Здравствено осигурање незапослених                        60,0

Борачки додатак                                                          56,6

Социјална заштита - трансфер локалним заједницама 23,0

Измирење обавеза према дијализним центрима                  9,0

Фонд за дјечију заштиту                                                       8,9

Расходи на основу судских рјешења                                              8,0

Цивилне инвалиднине                                                  6,5

Превоз ученика                                                                      4,5

Дознаке социјалним институцијама                                      3,2

Дознаке за одликоване борце                                               2,9

Финансирање повратка у РС                                       2,2

Стипендије                                                                    2,2

Финансирање повратка у ФБиХ                                           1,0

Фонд солидарности за лијечење дјеце у иностранству        0,4

Субвенције (милиона КМ)

Подстицај развоја пољопривреде и села                              60

"Жељезнице РС"                                                                    25 "Аеродроми РС"                                            1,9

"Жељезничка корпорација - БХЖЈК"                                   0,4

Грантови (милиона КМ)

Парламентарне странке                                                       3,6

Научне институције                                                              1,5 Удружења од јавног интереса                                           1,2

Спортске организације                                                          1,1

Развој прерађивачке индустрије                                           1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана