Карго центар вриједан два милиона КМ зјапи празан

nezavisne.com
Карго центар вриједан два милиона КМ зјапи празан

Бањалука - Након што је Турска престала да превози свјеже говеђе месо са бањалучког аеродрома за Турску, карго центар на аеродрому зјапи празан.

Подсјећања ради, Управа Аеродрома је током посла с Турцима процијенила да треба инвестирати у карго саобраћај, те су од укупно седам милиона марака инвестиционог зајма за карго бизнис издвојили два милиона.

У међувремену, Турци су се повукли чим је ЕУ дозволила транспорт копненим путем преко своје територије, а у Бањалуци је остала још једна инвестиција са неизвјесним изгледима за успјех. 

На Аеродрому су, пак, и даље увјерени да Бањалука може постати значајан карго центар, те да је претпоставка да се то деси инвестирање у инфраструктуру за теретни саобраћај.

"Жељели бисмо се позиционирати као значајан карго центар у региону и шире, те мислимо да постоји реална основа за такве претпоставке, првенствено због добре стратешке позиције нашег аеродрома", кажу у Управи Аеродрома.

Тврде да ће нова управа, на челу са вршиоцем дужности директора Душком Ковачевићем, уз подршку релевантних институција повезати Бањалуку с карго авио-компанијама и комерцијалним авио-компанијама које би могле имати интерес за сарадњу са бањалучким аеродромом.

Осим карго складишта с простором за складиштење робе која захтијева посебне санитарно-хигијенске услове, укупне површине 1.300 квадратних метара, они истичу да Инвестициони програм обухвата проширење аеродромске зграде, односно путничког терминала, проширење долазног гејта, повећање капацитета санитарних чворова и повећање броја канцеларија.

Истичу, такође, да ће у седам милиона КМ инвестиција бити укључена и набавка аеродромске опреме, стајанке и техничке платформе, вертикални карго утоваривач, те карго манипулативна опрема.

Међутим, упркос амбициозним плановима, инспекцијски органи су љетос наредили заустављање градње карго центра због нерегуларности.

Душка Макивић, портпарол Републичке управе за инспекцијске послове, истиче да су надлежни органи утврдили да је на изведеним радовима на карго центру дошло до одступања у односу на пројектну документацију, а инвеститору, односно "Аеродромима РС", забранили даље извођење радова. 

Подсјетила је да је извођач уложио жалбу Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, које је утврдило да и извођач има право да учествује у поступку.

"У другостепеном рјешењу јасно се наводи да другостепени орган није преиспитивао потпуност и тачност утврђеног чињеничног стања од стране инспектора, већ је ријеч искључиво о процесним питањима", навела је Макивићева, што практично значи да Аеродром не може наставити градњу све док не уклони недостатке.

Омер Кулић, експерт за ваздушни саобраћај, сматра да ниједан аеродром у БиХ нема шансе да оснује карго центар који би био рентабилан.

"Бојим се да су то бачене паре. Ви да бисте имали карго центар који има смисла - то мора бити роба која се никако не може превести копненим путем, који је значајно јефтинији. Једина роба коју из БиХ има смисла превозити ваздушним путем је оружје наше намјенске индустрије, међутим то су толико мале количине да се једноставно не исплати улагати у карго центре", каже Кулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана