Кардинал Пуљић: Хашки суд више политички него правни и праведни

Срна
Кардинал Пуљић: Хашки суд више политички него правни и праведни

Сарајево - Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић сматра да је Хашки суд својим процесом требало да доведе до помирења, а да је у суштини изазвао супротно.

Он је поновио да је Хашки суд више политички него правни и праведни.

"Тамо велике силе одређују правду, а оно што одређују у својој земљи не допуштају", изјавио је Пуљић за данашњи загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он сматра да је пресудом у случају "Прлић и други" Хашки суд стигматизовао цијели један народ.

Коментаришући изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића о тој пресуди, Пуљић је поручио да оне нису пут помирења него стварања још више неповјерења.

Коментаришући одлазак младих људи из БиХ, он је истакао да је највећи узрок несигурност и политичка напетост која ствара неравноправност.

"Умориле су нас ове политичке свађе и препуцавања гдје се не жели признати партнерима у власти оно што имају за свој народ. То је прљава политика која је жогадилаж народу свој родни крај и завичај. Сада једноставно с жпрезиромж напуштају оно за што су гинули како би сакрили бол у срцу што одлазе", рекао је Пуљић.

Говорећи о чињеници да су људи све више окренути друштвеним мрежама и модерној технологији, он је нагласио да је данашњи човјек постао роб својих производа.

"То је дивно средство док је средство, ако постане господар, онда човјек губи своју вриједност. Измислили смо толика дивна средства за комуникацију, али смо изгубили ону људску ријеч и људски однос који тебамо гајити у породици и друштву. Нема више оне близине ни у породици, ни у сусједству или је све мање те близине", појаснио је Пуљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана