Каран: Злонамјерне тврдње о акредитацијама за Дан Републике

Срна
Каран: Злонамјерне тврдње о акредитацијама за Дан Републике

Бањалука - Министарство унутрашњих послова Републике Српске /МУП/ годинама на исти начин врши безбједносну провјеру за сваког од учесника у било којој активности поводом обиљежавања Дана Републике и тенденциозно и злонамјерно су у неким написима издвојени радници у медијима као они којима ће путем полиције бити дијељене акредитације, изјавио је данас генерални секретар предсједника Српске Синиша Каран.

Каран је истакао да дугогодишња стандардна процедура подразумијева да сваки директни учесник приликом добијања акредитације мора проћи безбједносне провјере што је апсолутни интерес свих људи укључених у организацију, али и безбједног одржавања свих манифестација.

“МУП за сваког онога ко непосредно учествује у организацији на било који начин врши провјере и издаје акредитацију која је, заправо, потврда безбједносне провјере. Те провјере се раде већ дуго, готово мјесец дана и акредитације се преузимају у МУП-у због једноставности, с обзиром на велики број учесника”, рекао је Каран Срни.

Према његовим ријечима, у неким написима су тенденциозно издвојени радници у медијима који су, такође, обухваћени контингентом од око 2.000 акредитација и прелиминарним провјерама.

“Неко је извукао само њих врло тенденциозно, нетачно и рекао бих, не само злонамјерно, него и усљед непознавања процедура. Из чисто практичних разлога нисмо хтјели да велики број учесника ограничимо на кратак период да са било којег другог мјеста издајемо те акредитације. Овдје се ради о мјесту издавања као техничком питању, с обзиром на то да службе МУП-а раде даноноћно и то нам је најједноставније. МУП свих ових година на исти начин врши безбједносну провјеру за сваког од учесника у било којој активности поводом обиљежавања Дана Републике, а њих је око 2.000”, појаснио је Каран.

Он је подсјетио да је предсједник Републике Српске ове године као и претходних покровитељ организације обиљежавања Дана Републике.

“Служба предсједника Републике је носилац огромног броја активности у вези са обиљежавањем Дана Републике, оне трају данима и трајаће готово до половине јануара. Централна манифестација је 9. јануара, односно свечана академија у дворани жБорикж и централни дефиле. Ово говорим из простог разлога да се схвати да обиљежавање Дана Републике траје готово мјесец дана и да имамо огроман број манифестација”, истакао је Каран.

Међу манифестацијама, додао је Каран, велики број је и оних које укључују присуство мноштво штићених личности, носилаца државних и јавних функција и других званица.

Он је појаснио да у припреми и обиљежавању Дана Републике непосредно учествује најмање 2.000 директних учесника.

“Све то захтијева и веома важну компоненту, а она је безбједносна. Из тих разлога свих ових година постоји стандардна процедура безбједносних провјера свих директних носилаца бројних активности у припреми и извођењу програма обиљежавања Дана Републике као што су многе институције, јавна предузећа, предузећа која се баве различитим техничким пословима и организацијом. Само у дворани жБорикж имамо неколико стотина непосредних учесника у разним манифестацијама”, рекао је Каран.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана