Karan: Ne pravimo liste nepodobnih

Vedrana Kulaga
Karan: Ne pravimo liste nepodobnih

BANjALUKA - Predsjednik Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske Siniša Karan demantovao je navode da članovi tog republičkog tijela prave spiskove političkih neistomišljenika koji su prijetnja ustavnom poretku Srpske.

- Apsolutne su neistine da postoje spiskovi političkih neistomišljenika. Savjet se nije, niti će se baviti ovakvim stvarima - rekao je juče Karan za Srnu povodom pisanja pojedinih medija da je uloga Savjeta da pravi spiskove nepodobnih koje proglašava neprijateljima Srpske.

Savjet je, podsjetio je, formirao predsjednik Republike Srpske na osnovu ustavnih ovlašćenja.

- Savjet je formiran kao stručno i savjetodavno tijelo predsjednika RS. Dakle, ništa manje niti više od ovog okvira. Osnovi cilj osnivanja jeste razmatranje pitanja od značaja za ustavni poredak Srpske i ostvarivanje njegove zaštite - precizirao je Karan.

Savjet će se, kako je rekao, predlagati potrebne mjera da bi bio usklađivan i usmjeravan sistem zaštite ustavnog poretka, istraživati i pripremati dokumenta o ugroženosti ustavnog poretka.

- Savjet će se baviti prepoznavanjem prijetnji koje utiču na ustavni poredak. Sve mimo ovoga neće biti metod ni način rada Savjeta. Nažalost, pojedinci su, netačnim navodima o radu Savjeta, na populistički način, jeftin i proizvoljan htjeli da povećaju svoju političku cijenu. Rad Savjeta je u skladu sa zakonom, ustavan, a djelovanje javno i transparentno - zaključio je Karan.

Pojedini mediji su objavili da je lista “nepodobnih” koju prave članovi Savjeta poprilično duga, a da je predvodi funkcioner SDS-a i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović. Na njoj su, između ostalih, kako je objavljeno, lider SDS-a  Vukota Govedarica, ministar bezbjednosti BiH i kadar SDS-a Dragan Mektić te narodni poslanici PDP-a Draško Stanivuković i Jelena Trivić.

- Sa ovim se prešla svaka mjera i mislim da će se morati odgovoriti na adekvatan način. U više navrata sam rekao - onaj sastav koji je u tom tijelu RS ne može na bilo koji način da mjeri moj patriotizam ili patriotizam lica koja su na tom spisku - rekao je Šarović.

Govedarica je istakao da ga “nikakve prijetnje i crne liste režima” neće zaustaviti da govori istinu i bori se protiv propalih politika i ljudi koji su ojadili srpski narod a sada još žele da siju strah. Ocijenio je da je cilj da se prijetnjama i strahom neutrališu oni koji govore istinu i ne žele da se povinuju. Savjet za zaštitu ustavnog poretka Srpske, koji ima pet članova, formiran je krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana