Karan: Miješanje međunarodne zajednice s ciljem stvaranja unitarne BiH

Srna
Karan: Miješanje međunarodne zajednice s ciljem stvaranja unitarne BiH

Banjaluka - Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je da se dio međunarodne zajednice direktno miješa ne samo u izbore u BiH, nego u kompletno oblikovanje BiH, a sve s ciljem stvaranja unitarne BiH.

Karan je konstatovao da se miješanjem u izbore želi na političku scenu dovesti politička opcija koja će biti korespondentna sa politikom dijela međunarodne zajednice, a to je stvaranje jakih institucija BiH i vrlo slabih institucija Republike Srpske ili gotovo njenog nestanka.


Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se pojedine zapadne ambasade miješaju u izbore u Republici Srpskoj, Karan je istakao da je Vučić rekao istinu koja je poznata 23 godine.

"U toj korespondenciji, saglasnosti sa takvom politikom dijela međunarodne zajednice koja je usmjerena, a to izvlačimo iz izjave gospodina Vučića, prema dominantnoj Republici Srpskoj učestvuju srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH što je katastrofalno i poražavajuće, čini mi se najdrastičnije u odnosu na sve ove godine", rekao je Karan za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da je upravo to razlog zbog čega dio međunarodne zajednice želi da se miješa u izbore u BiH i određuje ko će pobijediti, te napomenuo da je Dejtonski mirovni sporazum uveo međunarodnu zajednicu u institucionalni okvir BiH.

"Oni su u Ustavnom sudu BiH, još imamo visokog predstavnika. BiH je zemlja pod strašnim protektoratom, zemlja ograničenog suvereniteta. U isto vrijeme, imaju direktan uticaj na pravosudne institucije, na tužilaštvo, na sud. Vidite iz izjave gospodina Vučića da oni prijete krivičnim progonom onih koji ne budu slušali", rekao je Karan.

On je ocijenio da bi, da je BiH normalna država, nakon bolne i strašne Vučićeve izjave sada reagovale agencije za sprovođenje zakona koje su angažovane da se bore protiv nepravilnosti u izbornom procesu.

Karan je naglasio da miješanjem u izbore u BiH sada međunarodna zajednica čini krivično djelo.

On je istakao da je dio međunarodne zajednice protiv Republike Srpske, a nije protiv Federacije BiH i institucija BiH, zato što je politika sadašnje vlasti Republike Srpske toliko jasna o najvažnijim i ključnim unutrašnjim pitanjima BiH i pitanjima koji imaju međunarodni aspekt.

Karan je naveo da je potpuno jasan stav, posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, o mjestu i ulozi Republike Srpske u ustavnom sistemu BiH, o neustavno oduzetim nadležnostima u BiH proteklih 23 godine, stav o nepotrebnosti stranaca u Ustavnom sudu BiH i da visoki predstavnik mora da ode iz BiH.

"Imamo potpuno jasan stav da međunarodna zajednica treba da nas pusti da sami živimo i radimo ovdje, da ne želimo da Savjet ministara BiH bude vlada BiH, stav da poštujemo dejtonski Ustav, onakav kakav jeste. Upravo zbog toga je Republika Srpska meta, jer ta ista međunarodna zajednica želi sve suprotno - da ojača BiH, uništi entitete, posebno Republiku Srpsku", istakao je Karan.

Nažalost, dodao je Karan, dio međunarodne zajednice je pronašao saveznike u predstavnicima Srpske na nivou BiH, koji ne rade ono što im je obaveza po Ustavu, a to je da predstavljaju Republiku i srpski narod u zajedničkim institucijama BiH.

On je rekao da se često spominju "obojene" revolucije, koje jesu takve da dio međunarodne zajednice to radi posredstvom domaćih demokratskih institucija, medija, novinara, nevladinih organizacija kojih je u BiH više od 12.000, a ne dozvoljavaju da se prati njihov rad, ko ih i zašto finansira.

"Zato, nažalost, i naši građani, potpuno lojalni Republici Srpskoj i sistemu često budu dovedeni u zabludu da nisu ni svjesni da posredstvom ovih legitimnih, domaćih demokratskih institucija međunarodna zajednica zapravo protežira svoje crne projekte", zaključio je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana