Karan: Lakrdija inkriminacije

Srna
Karan: Lakrdija inkriminacije

Sarajevo - Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan izjavio je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta o referendumu o Danu Republike, da je iznio lični stav i "priznao krivicu za jednog neodgovornog političara koji je donio neodgovornu apelaciju protiv jednog konstitutivnog naroda i jednog entiteta".

"Priznao sam krivicu zbog jednog takođe političkog Ustavnog suda koji je prihvatio jednu takvu neodgovornu apelaciju. Prihvatili smo krivicu što tri stranca, koji ne znaju gdje se nalaze, donose najvažnije odluke ustavno-pravnog karaktera i u BiH i u Republici Srpskoj", rekao je Karan ironično u obraćanju novinarima nakon saslušanja.


Karan je istakao da je prihvatio krivicu i što Ustavni sud ne radi po zakonu nego po svojim pravilima, čime u tešku poziciju dovode Tužuilaštvo i Sud BiH koji još ne mogu da nađu svoje mjesto u Ustavu BiH.

"Priznali smo krivicu i što smo najmanje oko 700.000 građana Srpske doveli u poziciju da izvrše krivično djelo - slobodno izražavanje mišljenja. I sada sam ponovio da je riječ o izmišljenom krivičnom djelu jer su odluke ovog ustavnog suda političko-pravne i to je političko-pravni sud koji štiti akt političko-pravne prirode, a to je Ustav", rekao je on.

On je napomenuo da će u BiH dok god se budu donosile odluke stranih sudija i preglasavanjem jednog ili dva naroda, neće biti sreće, niti će se provoditi takve odluke, niti imati puni legitimitet.

Karan je izrazio nadu da će ovaj proces dovesti do toga da više neće biti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a da će Sud BiH i Tužilaštvo BiH biti ustavne kategorije, dok će građani svake sedmice ići na referendum.

Karan je potvrdio da je saslušan u svojstvu osumnjičenog, kao i jedan dio članova komisije, dok je dio komisije saslušan u svojstvu svjedoka.

"To nam govori o lakrdiji inkriminacije, jer se ovom inkriminacijom prije svega zadire u zakonodavnu vlast na svim nivoima u BiH. Dakle direktno se upliće u rad zakonodavnih organa zbog čega je i nemoguće da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i sa formalnog aspekta", pojasnio je Karan.

Karan je zapitao da li bi usvajanje novog zakona, kojim bi 9. januar bio proglašen ponovo Danom Republike, predstavljalo novo krivično djelo ili bi to bio kraj ovog krivičnog djela koje traje već tri godine, od apelacije Bakira Izetbegovića.

On je dodao da su tužioci bili vrlo korektni, ne samo danas nego i u ranijim saslušanjima članova Komisije.

Na pitanje novinara šta će biti nakon sedam saslušanih članova komisije i kuda to vodi, Karan je rekao da se pod hitno moraju skloniti stranci iz Ustavnog suda i da se više nikada ne donose odluke preglasavanjem bilo kojeg naroda jer je to suština i osnov Ustava BiH u kojem su tri konstitutivna naroda potpuno ravnopravna.

Karan je ponovio da ne vidi ništa sporno u radu Komisije koja je, prema formalno-pravnom aspektu, djelovala na osnovu odluke Narodne skupštine.

Do sada su u okviru ovog predmeta saslušani članovi Komisije Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Milan Petković, Goran Zmijanjac i Zdenka Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana