Karan: Krivi smo za politički rad suda i izraženo mišljenje

Željka Domazet
Karan: Krivi smo za politički rad suda i izraženo mišljenje

Sarajevo - Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS Siniša Karan saslušan je juče u Tužilaštvu BiH zbog održavanja referenduma, a poslije završetka ispitivanja je izjavio da je riječ o izmišljenom krivičnom djelu i da je kriv što je politički Ustavni sud BiH prihvatio neodgovornu apelaciju.

Karan je nakon saslušanja u svojstvu osumnjičenog u istrazi koju Tužilaštvo vodi zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS rekao da je razgovarao sa tužiocem o radu komisije na čijem je čelu.

- Tu ne vidim ništa sporno. Sa formalno-pravnog aspekta radili smo na osnovu odluke Narodne skupštine RS, sproveli referendum uspješno i u tom smislu možemo biti zadovoljni - rekao je Karan.

U Tužilaštvu je iznio i svoj lični stav, za koji je rekao da je mnogo bitniji od formalno-pravnog.

- Taj stav je da smo priznali krivicu. Priznali smo krivicu jednog neodgovornog političara (Bakira Izetbegovića), koji je podnio neodgovornu apelaciju protiv jednog konstitutivnog naroda i jednog entiteta. Priznali smo krivicu i zbog jednog političkog Ustavnog suda, koji je prihvatio takvu neodgovornu apelaciju. Prihvatili smo krivicu što tri stranca koji ne znaju gdje se nalaze donose najvažnije odluke ustavnopravnog karaktera i u BiH i u RS - rekao je Karan.

Dodao je da priznaju krivicu i što Ustavni sud ne radi po zakonu nego po svojim pravilima, čime dovodi u tešku poziciju Tužilaštvo i Sud BiH, koji još ne mogu da nađu svoje mjesto u Ustavu BiH.

- Priznali smo krivicu i što smo najmanje oko 700.000 građana RS doveli u poziciju da izvrše krivično djelo - slobodno izražavanje mišljenja - rekao je Karan.

Naglasio je da u BiH neće biti sreće dok god odluke budu donosile strane sudije ili dok budu donošene preglasavanjem jednog ili dva naroda, niti će takve odluke biti sprovođene ni imati puni legitimitet.

- To niko ne treba da traži i to je moj odgovor. Nadam se da će ovaj proces dovesti do toga da više neće biti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, da će postojati zakon o Ustavnom sudu, da će Sud i Tužilaštvo BiH biti ustavne kategorije, a građani svake sedmice ići na referendum - rekao je Karan.

Govoreći o činjenici da je dio članova komisije saslušan u svojstvu osumnjičenih, a dio kao svjedoci, Karan je rekao da to govori o lakrdiji inkriminacije.

- Ustavni sud ovom inkriminacijom direktno zadire u zakonodavnu vlast na svim nivoima u BiH. Direktno se upliće u rad zakonodavnih organa, zbog čega je i nemoguće da bude ispoštovana odluka Ustavnog suda i sa formalnog aspekta - kazao je Karan.

Na pitanje šta će biti nakon saslušanja sedam članova komisije, Karan je rekao da pod hitno mora biti donesen zakon o Ustavnom sudu BiH.

- Pod hitno moraju biti eliminisani stranci iz Ustavnog suda i da više nikada ne budu donošene odluke ustavnog karaktera preglasavanjem bilo kojeg naroda. Oni svojim odlukama direktno ruše stubove na kojima počiva BiH - rekao je Karan.

Istakao je da Tužilaštvo treba da pokrene inicijativu za ukidanje krivičnog djela neizvršavanje presude Ustavnog suda, što je već bilo inicirano u Parlamentu BiH kroz prijedlog zakona o Ustavnom sudu i izmjene Krivičnog zakona, koje su zaustavili bošnjački poslanici.

- U vrijeme dok sam davao izjavu tužiocu na sjednici Narodne skupštine RS usvajan je novi zakon prema kojem je Dan Republike ponovo 9. januar. Da li je to sada novo krivično djelo ili smo završili sa ovim - upitao je Karan.

Ustavni suda BiH je donio odluku kojom je proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima RS koji predviđa da se Dan RS slavi 9. januara. U RS je potom održan referendum, na kojem su se građani izjasnili da 9. januar treba da ostane Dan Republike. Dan poslije referenduma objelodanjeno je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet, a prvi osumnjičeni je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik

Tužilaštvo BiH je Miloradu Dodiku dan nakon referenduma poslalo poziv za saslušanje kao osumnjičenom, nakon čega je on zatražio da iz bezbjednosnih razloga bude saslušan na teritoriji RS. Tužilaštvo je prijedlog odbilo i najavilo da će Dodiku poslati novi poziv.

Dodikov advokat Goran Bubić rekao je da mu poziv nije stigao i da nije dobio informaciju od Dodika da je dobio poziv.

Saslušani članovi komisije

Siniša Karan

Perica Bundalo

Nedeljko Glamočak

Davor Šešić

Milan Petković

Goran Zmijanjac

Zdenka Gojković

Nisu saslušani

Dragoljub Reljić

Vojislav Gligić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana