Каран: Криви смо за политички рад суда и изражено мишљење

Жељка Домазет
Каран: Криви смо за политички рад суда и изражено мишљење

Сарајево - Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума о Дану РС Синиша Каран саслушан је јуче у Тужилаштву БиХ због одржавања референдума, а послије завршетка испитивања је изјавио да је ријеч о измишљеном кривичном дјелу и да је крив што је политички Уставни суд БиХ прихватио неодговорну апелацију.

Каран је након саслушања у својству осумњиченог у истрази коју Тужилаштво води због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ о Дану РС рекао да је разговарао са тужиоцем о раду комисије на чијем је челу.

- Ту не видим ништа спорно. Са формално-правног аспекта радили смо на основу одлуке Народне скупштине РС, спровели референдум успјешно и у том смислу можемо бити задовољни - рекао је Каран.

У Тужилаштву је изнио и свој лични став, за који је рекао да је много битнији од формално-правног.

- Тај став је да смо признали кривицу. Признали смо кривицу једног неодговорног политичара (Бакира Изетбеговића), који је поднио неодговорну апелацију против једног конститутивног народа и једног ентитета. Признали смо кривицу и због једног политичког Уставног суда, који је прихватио такву неодговорну апелацију. Прихватили смо кривицу што три странца који не знају гдје се налазе доносе најважније одлуке уставноправног карактера и у БиХ и у РС - рекао је Каран.

Додао је да признају кривицу и што Уставни суд не ради по закону него по својим правилима, чиме доводи у тешку позицију Тужилаштво и Суд БиХ, који још не могу да нађу своје мјесто у Уставу БиХ.

- Признали смо кривицу и што смо најмање око 700.000 грађана РС довели у позицију да изврше кривично дјело - слободно изражавање мишљења - рекао је Каран.

Нагласио је да у БиХ неће бити среће док год одлуке буду доносиле стране судије или док буду доношене прегласавањем једног или два народа, нити ће такве одлуке бити спровођене ни имати пуни легитимитет.

- То нико не треба да тражи и то је мој одговор. Надам се да ће овај процес довести до тога да више неће бити страних судија у Уставном суду БиХ, да ће постојати закон о Уставном суду, да ће Суд и Тужилаштво БиХ бити уставне категорије, а грађани сваке седмице ићи на референдум - рекао је Каран.

Говорећи о чињеници да је дио чланова комисије саслушан у својству осумњичених, а дио као свједоци, Каран је рекао да то говори о лакрдији инкриминације.

- Уставни суд овом инкриминацијом директно задире у законодавну власт на свим нивоима у БиХ. Директно се уплиће у рад законодавних органа, због чега је и немогуће да буде испоштована одлука Уставног суда и са формалног аспекта - казао је Каран.

На питање шта ће бити након саслушања седам чланова комисије, Каран је рекао да под хитно мора бити донесен закон о Уставном суду БиХ.

- Под хитно морају бити елиминисани странци из Уставног суда и да више никада не буду доношене одлуке уставног карактера прегласавањем било којег народа. Они својим одлукама директно руше стубове на којима почива БиХ - рекао је Каран.

Истакао је да Тужилаштво треба да покрене иницијативу за укидање кривичног дјела неизвршавање пресуде Уставног суда, што је већ било иницирано у Парламенту БиХ кроз приједлог закона о Уставном суду и измјене Кривичног закона, које су зауставили бошњачки посланици.

- У вријеме док сам давао изјаву тужиоцу на сједници Народне скупштине РС усвајан је нови закон према којем је Дан Републике поново 9. јануар. Да ли је то сада ново кривично дјело или смо завршили са овим - упитао је Каран.

Уставни суда БиХ је донио одлуку којом је прогласио неуставним дио Закона о празницима РС који предвиђа да се Дан РС слави 9. јануара. У РС је потом одржан референдум, на којем су се грађани изјаснили да 9. јануар треба да остане Дан Републике. Дан послије референдума објелодањено је да је Тужилаштво БиХ формирало предмет, а први осумњичени је предсједник РС Милорад Додик.

Додик

Тужилаштво БиХ је Милораду Додику дан након референдума послало позив за саслушање као осумњиченом, након чега је он затражио да из безбједносних разлога буде саслушан на територији РС. Тужилаштво је приједлог одбило и најавило да ће Додику послати нови позив.

Додиков адвокат Горан Бубић рекао је да му позив није стигао и да није добио информацију од Додика да је добио позив.

Саслушани чланови комисије

Синиша Каран

Перица Бундало

Недељко Гламочак

Давор Шешић

Милан Петковић

Горан Змијањац

Зденка Гојковић

Нису саслушани

Драгољуб Рељић

Војислав Глигић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана