Karan: Duraković niti može, niti je spriječio formiranje Komisije u Srebrenici

Srna
Karan: Duraković niti može, niti je spriječio formiranje Komisije u Srebrenici

Banjaluka - Građani Republike Srpske koji žive u Srebrenici moći će da se izjasne na predstojećem referendumu o Danu Republike, kao i svi građani u svim jedinicama lokalne samouprave u Srpskoj, izjavio je Srni predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Siniša Karan.

Na pitanje Srne da li će biti omogućeno izjašnjavanje građana opštine Srebrenica na predstojećem referendumu o Danu Republike i koja je procedura za formiranje komisije za sprovođenje referenduma s obzirom na to da načelnik ove opštine Ćamil Duraković odbija da to učini, Karan je pojasnio da Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, osim što daje u nadležnost Republičkoj komisiji, ne predviđa posebnu proceduru za formiranje komisija za sprovođenje referenduma u gradovima i opštinama.

S tim u vezi, istakao je Karan, Republička komisija za sprovođenje referenduma je zauzela stav da je najefikasnije da prijedloge za gradske i opštinske komisije dostave gradonačelnici, odnosno načelnici.

"Komisija je u dopisu upućenom svim lokalnim zajednicima predstavila zakonske principe koji se odnose na članove opštinskih i gradskih komisija, a to su da Komisiju za sprovođenje republičkog referenduma u opštini, odnosno gradu čine predsjednik i četiri člana koji imaju zamjenike, da su to lica koja moraju imati biračko iskustvo u sprovođenju izbora, te da takođe prilikom predlaganja predsjednika, članova i njihovih zamjenika vode računa da ih predlože iz reda političkih stranaka zastupljenih u gradskoj, odnosno opštinskoj skupštini, vodeći računa o zastupljenosti političkih stranaka, konstitutivnih naroda i grupe Ostalih", rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, Komisija je već prikupila sve prijedloge za gradske i opštinske komisije o čemu će donijeti odgovarajuću odluku na sledećoj sjednici Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

"Prema tome, jasno je da je Republička komisija za referendum pripremila prijedlog predsjednika i članova opštinske komisije i za Srebrenicu. Dakle, gospodin Ćamil Duraković niti je mogao, niti jeste spriječio formiranje komisije za sprovođenje referenduma na teritoriji opštine Srebrenica.
Može se samo konstatovati da je načelnik opštine Srebrenica pokušao na ovaj način da skupi jeftine političke poene, te da na ovom pitanju vodi svoju predizbornu kampanju za lokalne izbore 2016. godine", istakao je Karan.

On je naveo da obaveza i dužnost Srebrenice i svih jedinica lokalne samouprave jeste da, prema zaključku Vlade Republike Srpske, dostavljaju potrebne podatke Komisiji i da obezbijede prostorne, tehničke i sve druge uslove potrebne za rad opštinske/gradske komisije za sprovođenje referenduma i glasačkih odbora.

Karan je u izjavi Srni najavio da će Republička komisija blagovremeno obavještavati javnost i sve građane Republike Srpske o održavanju referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dodik u Sankt Peterburgu
Dodik u Sankt Peterburgu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana