Каран: Беспредметно позив упутити предсједнику Српске

Срна
Каран: Беспредметно позив упутити предсједнику Српске

Бањалука - Предсједник Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске Синиша Каран рекао је да је са формално-правног аспекта потпуно беспредметно да Тужилаштво БиХ упути позив за саслушање предсједнику Републике Српске Милораду Додику због одржавања референдума о Дану Републике Српске.

"Позив за саслушање требало је да буде прослијеђен или Народној скупштини Републике Српске, која је донијела одлуку о спровођењу референдума или Републичкој комисији /за одржавање референдума/, а никако предсједнику Републике Српске", истакао је Каран вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.


Каран је рекао да предсједника Републике Српске нема у процесном смислу, јер је он више као предсједник Републике дао политичку подршку једном таквом процесу.

"И не само он, већ апсолутно сви у Републици Српској. По том основу сви би могли добити тај позив ако је уопште упућен", каже Каран.

Каран је појаснио да Тужилаштво БиХ у случају неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ, која је коначна и обавезујућа, може реаговати тек након дописа, односно обавјештавања Уставног суда да нека одлука није спроведена и ко ту одлуку није спровео.

"Они тај допис немају", истакао је Каран, подсјетивши да се сутра одржава пленарна сједница Уставног суда БиХ, на којој претпоставља да ће бити разматрано и то питање, као и питање свих 95 других одлука Уставног суда БиХ које нису проведене.

Каран је рекао да Уставни суд БиХ мора дати налог у овом смислу – обавјештење Тужилаштву БиХ да би се покренуо такав поступак, а тог обавјештења нема.

"Ако је било ко из Тужилаштва БиХ упутио предсједнику Републике Српске позив по том основу - у формалном смислу грдно је погријешио", закључио је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана