Караматић: Шаровићу, гдје је нестало 1,2 милиона КМ?

Срна
Караматић: Шаровићу, гдје је нестало 1,2 милиона КМ?

Мостар - Делегат у Дому народа парламента БиХ Марио Караматић потврдио је Срни да је “са рачуна Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ у Бечу нестала већина новца од 1,2 милиона марака за чије је подизање предсједнику Коморе Немањи Васићу одобрење дао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић и да о утрошку тих средстава нема ни трага”.

“Више од двије године покушавам доћи до података о раду СТК на коју су некада пренесена јавна овлаштења БиХ, а чији рад није транспарентан. Комора није ни регистрована у Министарству правосуђа БиХ, па не знам ни по ком основу су пренесена овлаштења. СТК годишње наплаћује више од четири милиона КМ чланарина, а од Министарства спољне трговине и економске односе добија новац. Министарство спољне трговине на челу са Мирком Шаровићем је надлежно за провођење надзора над СТК, али оно то не ради”, каже Караматић.

Он је у изјави за Срну истакао да као делегат у Дому народа парламента БиХ већ двије године поставља питање - “доставља ли СТК финансијске извјештаје”, те да је тек недавно добио одговор да СТК БиХ 2014, 2015. и 2016. године уопште није доставила финансијске извјештаје надлежном министарству, нити Савјету министара.

“Извјештај од 2017. био је на Савјету министара, али када су видјели шта је то, извјештај је враћен СТК-у. У том извјештају нигдје не пише гдје су три милиона марака која су орочена. Када је ријеч о 1,2 милиона марака бивше Привредне коморе СР БиХ која су била у Бечу, министар Шаровић је 2015. дао сагласност СТК да може располагати тим средствима. Према сазнањима које ја имам, највећи дио средстава је нестао са тог рачуна, а та средства се не спомињу у финансијским извјештајима”, истакао је Караматић.

Он додаје да министар Шаровић не види ништа спорно у цијелом случају. “Мислим да је ту ријеч о једној увезаној криминалној олигархији која извлачи новце, погодује одређеним привредницима и не ради оно за шта је основана - да помаже првреди”, сматра Караматић.

Караматић је потврдио да је са члановима комисије Дома народа прошли уторак посјетио СТК и питао Васића за спорних 1,2 милона КМ. “Поставио сам питање Васићу, али није могао одговорити. Покушао је одговорити секретар Коморе Здравко Маринковић, али није рекао ни гдје су средства ни на шта су утрошена. Ја само знам да је новац био на рачуну и да га више нема. Добар дио није више на рачуну. Ја немам увида, а они ми нису дали образложење”, појашњава Караматић.

Он је најавио да ће питати министра Шаровића гдје је новац, јер је он потписао сагласност да се троши.

“Питао сам га већ доста ствари у вези са СТК, али ни на једно питање до сада није одговорио. Чињеница је да је СТК тражила сагласност за трошење тог новца и од пријашњих министара, али је нису добили. Да ли због страха од кривичних пријава или познавања рада СТК-а, прије Шаровића то нико није потписао”, нагласио је Караматић.

Он је навео да и Дом народа има закључке у вези са СТК-а, али да никад нису проведени.

“Ја сам и раније инсистирао да Управни инспекторат Министарства правосуђа уђе у СТК и провјери законитост рада, да Канцеларија за ревизију државних институција провјери законитост рада и достави Дому народа извјештај. Ако они игноришу закључке највишег законодавног органа у БиХ, онда постоји оправдана сумња да се ради о широко увезаној коруптивној хоботници”, оцијенио је Караматић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана