Караџићу и Тужилаштву продужен рок за одговоре на жалбе до 6. априла

Срна
Караџићу и Тужилаштву продужен рок за одговоре на жалбе до 6. априла

Београд - Жалбено вијеће Хашког трибунала одобрило је првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу и Хашком тужилаштву продужетак времена за додатне одоговоре на жалбе до 6. априла.

Истом одлуком Караџићу је одобрено и повећање броја ријечи које може да употријеби у том поднеску са 9.000 на 22.500 ријечи, саопштено је из Хашког трибунала.


"Жалбено вијеће је закључило да интерес правичности и комплексност предмета оправдава продужење рокова за жалбене поднеске, иако су у више наврата већ продужавани", наведено је у саопштењу.

Караџић и Хашко тужилаштво своје жалбе су поднијели Трибуналу у децембру прошле године, а у марту су поднијели одговоре на жалбе. У априлу ће бити поднијете и додатни жалбени поднесци.

У свом одговору на жалбу Тужилштва, Караџић је затражио од Жалбеног вијећа да одбије жалбени захтјев да буде осуђен на казну доживотног затвора, а својом жалбом затражио је ослобађајућу пресуду.

Жалба тужилаштва Хашког трибунала има 89 страна, а Караџићева жалба је написана на 233 стране.

Усмено излагање жалби требало би да буде одржано на прољеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније, раније је саопштено из Трибунала.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због Сребренице и злочина против човјечности у БиХ у периоду од 1992. до 1995. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана