Караџићева одбрана: Упутићемо захтјев за избор земље за издржавање казне

novosti.rs
Караџићева одбрана: Упутићемо захтјев за избор земље за издржавање казне

Хаг - Искористићемо могућност упућивања захтјева за избор државе у којој ће Радован Караџић издржавати казну, каже, за "Новости" Марко Сладојевић, правни савјетник бившег предсједника Републике Српске.

"Немамо никакве рокове, али сигурно ћемо упутити молбу суду. Видећемо да ли ће нам је и услишити. Још нисмо разговарали о томе коју бисмо земљу избрали. Има времена да се договоримо", додао је.

Рано је, зато, нагађати гдје би Радован Караџић, недавно у Хагу осуђен на доживотну робију, могао да служи казну. Спекулације у том смислу су у овом тренутку врло незахвалне. Сигурно је, међутим, једно, а то је да не постоји могућност да буде послат на издржавање казне у неку од арапских земаља.

Механизам за међународне кривичне судове има склопљен споразум са 16 држава. То су Словачка, Велика Британија, Аустрија, Естонија, Данска, Норвешка, Португалија, Шпанија, Финска, Пољска, Украјина, Француска, Италија, Белгија, Шведска и Њемачка.

"Одлуку о томе где ће осуђена особа да издржава казну доноси предсједник Механизма, у складу с прописаном процедуром, и то је његово дискреционо право", истиче, за "Новости", портпарол суда Хелена Еглстон.

Према овој процедури, секретар суда најприје треба да састави извјештај на основу спремности одређене земље да прихвати затвореника, у овом случају Радована Караџића, као и узимајући у обзир услове за издржавање казне. Послије тога, на основу тих параметара, секретар доставља предлог предсједнику Механизма, који на крају доноси решење, с тим што претходно може да затражи и додатне информације.

"Сувише је рано за ову одлуку. У овом тренутку то може да буде било која земља са списка држава које су склопиле споразум с Механизмом",  наглашава Еглстонова.

То, дакле, може да буде Норвешка, као и Италија или Естонија, на примјер.

Радован Караџић и његови адвокати би могли да пошаљу и писмо предсједнику Механизма у коме би евентуално изразили жељу приликом избора земље, али то онога који одлучује уопште не обавезује. Може, али и не мора да услиши молбу осуђеника и његове породице. Поводи се само поменутим параметрима, који су наведени у званичној процедури.

Оно што је извјесно, то је да ће Караџић сигурно бити негдје у Европи и да неће ићи на одслужење казне у неку од муслиманских и арапских земаља, како је могло да се чује претходних дана.

(новости.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана