Karadžić želi razgovor sa porodicom putem “Skajpa” do kraja godine

Srna
Karadžić želi razgovor sa porodicom putem “Skajpa” do kraja godine

Hag - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu /MMKS/ da mu dozvoli da do kraja godine putem “Skajpa” razgovara sa svojom porodicom.

Tim odbrane predao je danas zahtjev predsjedniku MMKS Teodoru Meronu u kojem se navodi da Sekretarijat suda nije omogućio Karadžiću nijedan video-poziv iako je prošlo već dvije godine od kada je predat prvi zahtjev, te napominje da je prvi čovjek suda ranije obećao da će mu izaći u susret.


“Iako je prošlo i više nego dovoljno vremena, Sekretarijat nije postavio tehnologiju za video-komunikaciju u Pritvorskoj jedinici UN, uglavnom zbog činjenice da je to postalo pitanje manjeg prioriteta”, navodi se u zahtjevu.

U odgovoru na prethodni zahtjev Karadžića, Sekretarijat je naveo da su se u “pilot projektu” pojavili problemi bezbjednosne, tehničke i organizacione prirode.

Karadžićev advokat odbrane Piter Robinson u zahtjevu je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se Meron u januaru povlači sa pozicije predsjednika MMKS, te da usljed toga od napora da se zatvorenicima obezbijedi video-komunikacija ne bi bilo ništa.

Optuženi trenutno mogu da vide članove svoje porodice ukoliko posjete pritvorni centar UN u Holandiji ili da se sa njima čuju telefonom, ukoliko kupe telefonske kartice, što je u oba slučaja skupo.

Sud u Hagu je prvostepenom presudom osudio Karadžića na 40 godina zatvora, a bivši predsjednik Republike Srpske uložio je žalbu na presudu, kao i tužilaštvo.

Planirano je da MMKS drugostepenu presudu u slučaju protiv Karadžića donese u decembru, ali će to vjerovatno biti odgođeno zbog toga što se predjedavajući sudija Meron u septembru izuzeo iz žalbenog postupka, piše “Balkan insajt”.

Izuzeće Merona uslijedilo je nakon što ga je Karadžićev tim odbrane optužio za pristrasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana