Караџић жели разговор са породицом путем “Скајпа” до краја године

Срна
Караџић жели разговор са породицом путем “Скајпа” до краја године

Хаг - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Механизма за међународне кривичне судове у Хагу /ММКС/ да му дозволи да до краја године путем “Скајпа” разговара са својом породицом.

Тим одбране предао је данас захтјев предсједнику ММКС Теодору Мерону у којем се наводи да Секретаријат суда није омогућио Караџићу ниједан видео-позив иако је прошло већ двије године од када је предат први захтјев, те напомиње да је први човјек суда раније обећао да ће му изаћи у сусрет.


“Иако је прошло и више него довољно времена, Секретаријат није поставио технологију за видео-комуникацију у Притворској јединици УН, углавном због чињенице да је то постало питање мањег приоритета”, наводи се у захтјеву.

У одговору на претходни захтјев Караџића, Секретаријат је навео да су се у “пилот пројекту” појавили проблеми безбједносне, техничке и организационе природе.

Караџићев адвокат одбране Питер Робинсон у захтјеву је изразио забринутост због чињенице да се Мерон у јануару повлачи са позиције предсједника ММКС, те да усљед тога од напора да се затвореницима обезбиједи видео-комуникација не би било ништа.

Оптужени тренутно могу да виде чланове своје породице уколико посјете притворни центар УН у Холандији или да се са њима чују телефоном, уколико купе телефонске картице, што је у оба случаја скупо.

Суд у Хагу је првостепеном пресудом осудио Караџића на 40 година затвора, а бивши предсједник Републике Српске уложио је жалбу на пресуду, као и тужилаштво.

Планирано је да ММКС другостепену пресуду у случају против Караџића донесе у децембру, али ће то вјероватно бити одгођено због тога што се предједавајући судија Мерон у септембру изузео из жалбеног поступка, пише “Балкан инсајт”.

Изузеће Мерона услиједило је након што га је Караџићев тим одбране оптужио за пристрасност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана