Караџић затражио именовање адвоката због жалбе

Срна
Караџић затражио именовање адвоката због жалбе

Хаг - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је именовање адвоката који ће му помоћи у жалби у вези са доживотном казном затвора која му је изречена 20. марта и продужење рока за жалбу до 30 дана након одлуке о захтјеву за именовање, саопштено је из Механизма међународних кривичних судова /ММКС/.

У саопштењу, које је потписао Караџићев адвокат Питер Робинсон, наводи се да иако Статут ММКС и Правилник не омогућавају именовање адвоката осуђеним лицима чији су случајеви завршени, правна филозофија Механизма пружа могућност да се правна помоћ обезбиједи лицима у чијим случајевима су установљене посебне околности. “Посебне околности за именовање адвоката постоје када потенцијална жалба покреће комплексна питања, укључујући оно да ли Жалбено вијеће може да прими жалбу о одлуци, као што је то овдје случај”, истиче се у саопштењу.

У документу се напомиње да је помоћ адвоката неопходна у овом случају, јер је покренуто питање о томе да ли Караџић може да уложи жалбу.

“Предсједник ММКС јесте одлучио у случају Војислава Шешеља да лице не може уложити жалбу на доношење пресуде о жалби, али се Караџићева жалба може разлоковати јер се односи само на казну”, напомиње Робинсон у саопштењу.

Робинсон наглашава да основи за жалбу показују да су питања комплексна и да захтијевају правно истраживање преседана Хашког трибунала, праксе у бившој Југославији и правне филозофије судова за људска права, како би била утврђена законитост пресуде о доживотној казни.

“Иако је Караџић сам себе заступао током суђења, у вези са правним питањима му је помагао савјетник. Караџић није довољно обучен или нема приступ правној филозофији да би сада могао ефикасно да спроведе ову жалбу”, напомиње се у саопштењу.

Робинсон истиче да Караџић захтијева да му се у оваквим околностима именује адвокат и да се рок за жалбу продужи за 30 дана од доношења одлуке о именовању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана