Karadžić traži snimak razgovora sa Deronjićem

Srna
Karadžić traži snimak razgovora sa Deronjićem

Hag - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Žalbenog vijeća haškog tribunala da naloži tužilaštvu da objelodani snimak presretnutog razgovora vođenog 13. jula 1995. godine između njega i Miroslava Deronjića.

U zahtjevu se podsjeća da je odluka Sudskog vijeća da je Karadžić bio dio proširenog zločinačkog poduhvata s ciljem ubistva muškaraca u Srebrenici zasnovana prvenstveno na zaključcima izvučenim iz transkripta ovog telefonskog razgovora.


Kako je zaključilo Sudsko vijeće, tokom razgovora Karadžić je rekao Deronjiću smjernicu da zarobljnici treba da budu prebačeni u Zvornik, "što pokazuje mimo svake osnovane sumnje saglasnost optuženog na proširenje cilja, odnosno na ubistvo bosanskih muslimana".

"Ovakvo tumačenje transkripta telefonskog razgovora, koje je poslužilo kao osnova za presudu Karadžiću za genocid je veoma nebezbjedno", navodi se u zahtjevu koji je potpisao član Pravnog tima savjetnika Radovana Karadžića.

U zahtjevu se ističe da je snimak razgovora koji je presretnut u odnosu na transkript od suštinske važnosti te da je sam Deronjić, svjedočeći na suđenju Slobodanu Miloševiću, naveo da je shvatio da je Karadžić mislio da zatvorenike treba prebaciti u vojni zatvor u Batkoviću.

Karadžić smatra da je ovaj snimak od suštinske važnosti za njegovu žalbu jer se presuda u njegovom slučaju bazira na transkriptu tog razgovora, dodajući da nikada nije naredio prebacivanje zatvorenika u Zvornik, gdje su pogubljeni, već je naredio prebacivanje u zatvor u Batković kod Bijeljine gdje će biti bezbjedni, i u kome je bila inspekcija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

U zahtjevu se podsjeća da je osoba koja je presrela razgovor i napisala transkript rekla da je razgovor sniman i da snimak postoji i, vjerovatno, ga posjeduje tužilaštvo.

"Tehničke mogućnosti koje nisu postojale 1995. godine kada je razgovor presretnut sada mogu da pruže mogućnost stranama u sporu da bolje čuju šta je stvarno rečeno u tom razgovoru", navodi se u zahtjevu.

Deronjić je bio optužen pred Haškim tribunalom za progon i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH. On je preminuo 19. maja 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana