Караџић тражи преиспитивање одлуке о одбијању права на жалбу

Fena
Караџић тражи преиспитивање одлуке о одбијању права на жалбу

Хаг - Бивши предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић, који је у Хагу осуђен на доживотни затвор, затражио је преиспитивање одлуке којом је одбијена његова жалба на дужину казне.

Караџић је у поднеску затражио да се именује жалбено вијеће које ће одлучивати о његовом захтјеву за преиспитивање правоснажне пресуде, те додао да би о том захтјеву требао одлучивати судија Жан-Клод Антонети, а не предсједник Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) Кармел Агиус или најискуснији судија Теодор Мерон, јавља БИРН.

Како је у поднеску наведено, судије Агиус – који је одбио захтјев за преиспитивање пресуде – и Мерон су “пристрасни” с обзиром на то да су током рада одлучивали о кривици особа подређених Караџићу.

“Поштени посматрач, који је правилно информисан, могао би закључити да постоји пристрасност на страни судаца Агиуса и Мерона, с обзиром на то да су доносили одлуке у вези са истим злочинима који су предмет жалбе Радована Караџића”, наводи се у поднеску.

Караџић је затражио да због тога одлуку донесе судија Жан-Клод Антонети - који је претходно из истих ових разлога искључио тројицу судија из Жалбеног вијећа у предмету Ратка Младића, а дошло је и до повлачења судије Мерона из Вијећа у предмету “Караџић”.

Одлуку судије Антонетија, који је предсједавао Вијећем које је првостепеном пресудом ослободило Војислава Шешеља кривице, критиковали су бивше и садашње судије Механизма.

Судија Мерон је у децембру прошле године рекао за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) да је могао донијети “фер и поштену пресуду”.

Караџићев поднесак насловљен на судију Антонетија послан је Уреду регистрара ММКС-а.

Уред регистрара није поступио по овом поднеску, већ се обратио предсједнику Агиусу писмом у којем стоји да не може прослиједити овај документ на одлучивање без његове одлуке.

Амерички адвокат Петер Робинсон, који заступа Радована Караџића, казао је за БИРН БиХ да Уред регистрара “одбија да поступи по захтјеву”.

“Они су одбили да доставе наш поднесак јер естаблишмент Механизма жели да предмет Радована Караџића не дође у руке судије Антонеттија”, рекао је Робинсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана