Караџић тражи интервју са бившим француским генералом

Срна
Караџић тражи интервју са бившим француским генералом

Хаг - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је од француског амбасадора у Холандији Пјера Мана да француска влада дозволи његовом правном савјетнику Питеру Робинсону да интервјуише бившег генерала Жана Ајнрихау вези са информацијом о важности за одбрану Караџића.

Караџић у писму наводи да се информација односи на новински извјештај, који је приложен у оригиналу, у коме генерал Ајнрих јавно говори да је француска обавјештајна служба имала свог доушника међу тјелохранитељима бившег предсједника Републике Српске.

"Та информација је од материјалне важности за мој случај јер указује да је француска Влада у позицији да потврди чињенице које су повољне за моју одбрану, укључујући чињеницу да нисам био умијешан нити сам знао за погубљење затвореника из Сребренице", наводи се у писму Караџића.

Караџић наводи да због праксе Француске да не дозвољава интервјуе лицем у лице са бившим француским званичницима, већ им се морају доставити питања у писаној форми, он у прилогу даје листу питања која намјерава да постави бившем генералу.

У случају да Влада Француске не дозволи Робинсону да интервјуише Ајнриха директно Караџић тражи од Владе Француске да прибави одговоре и пошаље их Хашком трибуналу.

Караџић га, између осталог пита, да ли иједна информација коју је генерал посједовао икада указивала да је бивши предсједник Републике Српске знао да ће затвореници из Сребренице бити погубљени, односно да су већ погубљени или је погубљење у току.

Бивши предсједник Републике Српске, такође, пита да ли је Ајнрих упознат да је амерички дипломата Ричард Холбрук икада рекао да неће бити процесуиран или ухапшен ако се повуче са функције и из јавног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана