Караџић потресен због Праљкове смрти

Ali
Караџић потресен због Праљкове смрти

Београд - Хашки осуђеник Радован Караџић, први предсједник Републике Српске, не може да дође себи откако је његов хашки сапатник, хрватски генерал, пошто је осуђен на 20 година затвора, попио отров, након чега је преминуо, сазнаје лист „Ало“.

Праљак и Караџић су, према ријечима Караџићевог брата Луке, годинама били велики пријатељи и Радовану је много тешко због Праљкове судбине.

„Радован је много потресен и тужан. Све то га је заиста погодило и још не може да повјерује да се то десило. Чуо сам се исто вече са њим и потпуно ми је потиштено звучао. Слободана му је много жао, нарочито што је требало да изађе из Хага за неколко дана. Он се, каже, убио због саме пресуде, односно због неправде која га је снашла. Ја не улазим у то да ли је он крив, не знам ни предмет, ни шта се дешавало, али знам сигурно да би био ослобођен да му се судило због нечега што је Србима урадио“, каже Лука за „Ало!“.

Он објашњава да су Караџић и Праљак били веома добри пријатељи и прије рата.

Да није у судници попио отров, од којег је преминуо, Слободан Праљак ускоро је могао на слободу, јер је одслужио двије трећине досуђене казне. Праљак је све вријеме поступка провео у затвору, тако да је тиме већ био одслужио двије трећине казне, што би износило око 13 година и четири мјесеца.

„Мени је Радован често помињао Слободана. Када ме је упознао са њим, представио га је као честитог и доброг човјека. Два пута сам га срео и у Хагу, видио сам колико је био близак са Радованом. Они су се дружили и били су блиски и прије него што је рат почео. Радован ми је причао да је сваки пут када је ишао у Загреб на семинаре, симпозијуме или књжевне вечери спавао код Слободана у стану. Исто тако, када год би Слободан долазио у Сарајево, он и његова жена били су гости код Радована. Значи, баш су били добри пријатељи, као браћа“, прича Лука.

Подсјећања ради, права драма настала је у сриједу у Хагу, када је Трибунал изрекао осуђујуће казне Јадранку Прлићу, Бруну Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу.

Усред читања пресуде Слободан Праљак је попио отров, да би неколико сати након тога преминуо у болници.

Хашки трибунал је том пресудом потврдио да је хрватски државни врх са тадашњим предсједником Фрањом Туђманом на челу учествовао у удруженом злочиначком подухвату с циљем елиминације босанских муслимана у БиХ.

Праљак је, наиме, након што је одслушао изрицање казне попио отров, а претходно је узвикнуо: „Одбацујем вашу пресуду, ја нисам ратни злочинац!”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана