Karadžić pisao Ban Ki Munu

Srna
Karadžić pisao Ban Ki Munu

Hag - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je danas pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da bi mu skrenuo pažnju na ozbiljno pitanje koje se tiče zdravstvenog stanja optuženih u Haškom tribunalu.

Karadžić je u pismu izrazio sumnju da je generalni sekretar UN upoznat o zdravstvenom stanju optuženika u Hagu, te napomenuo da je ovo pitanje iznio administraciji pritvorske jedinice, registru, sudskom vijeću i da su svi oni odbili da preuzmu odgovornost za tu situaciju.

On je naveo da su se u Haškom tribunalu dogodila dva iznenadna smrtna slučaja optuženih, dva samoubistva, a da je 11 zatvorenika oboljelo od teških bolesti, poput raka i leukemije, saopšteno je iz Haškog tribunala.

"Tako visok stepen malignih oboljenja među stotinjak ljudi u pritvorskoj jedinici trebalo bi već da dovede do istrage UN, Međunarodnog komiteta crvenog krsta i Svjetske zdravstvene organizacije", istakao je Karadžić.

U pismu Karadžić ističe da porodice preminulih, kao i onih koji prolaze kroz skupe i komplikovane terapije, zaslužuju pažnju i podrku svih, a posebno od UN.

Karadžić u pismu naveo da je sam nedavno bio na hitnoj operaciji žuči, da ima visok šećer u krvi, a da je bio savršenog zdravlja prije dolaska u pritvorsku jedinicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana