Karadžić može godinama ostati u Ševeningenu

D. M.
Karadžić može godinama ostati u Ševeningenu

Banjaluka - Ne postoji pravilo koje precizira u kojem roku neki osuđenik iz pritvorske jedinice Haškog tribunala, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, mora da bude upućen na izdržavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne.

Prema tvrdnjama advokata sa haškim iskustvom, prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić može da bude upućen u neku evropsku zemlju na izdržavanje kazne u roku od nekoliko mjeseci, a može u pritvoru u Ševeningenu ostati i još nekoliko godina.

- Svi osuđenici su poslije izricanja pravosnažne presude bili još najmanje nekoliko mjeseci u haškom pritvoru, pogotovo oni kojima su izrečene kazne dugotrajnog zatvora. Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Mićo Stanišić i nekadašnji načelnik CSB Banjaluka Stojan Župljanin pravosnažno su osuđeni na po 22 godine zatvora 30. juna 2016. godine, a još se nalaze u pritvorskoj jedinici i nisu otišli na izdržavanje kazne - objašnjava hašku praksu jedan od advokata za “Glas Srpske”.

On ističe i da prilikom donošenja odluke o tome gdje će osuđenik biti upućen na izdržavanje kazne vode računa o niz faktora.

- Uputstvom o postupku kojim se određuje gdje će osuđenik izdržavati kaznu propisano je i da mora biti uzeta u obzir blizina njegovih srodnika, a može biti traženo i mišljenje osuđenika ili tužilaštva. Kada se odredi zemlja, to se može objelodaniti, ali informacije o tome kada će osuđenik biti prebačen na izdržavanje su najstroža tajna i to bude objelodanjeno tek kada osuđenik bude prebačen u zemlju izdržavanja kazne - objašnjava naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana