Караџић: Зечевић пристрасан

Глас Српске
Караџић: Зечевић пристрасан

ХAГ - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио је јуче да се вјештак балистичар из Сарајева Берко Зечевић дисквалификује као пристрасан, али су заступници оптужбе указали на то да "питање пристрасности није раније наговјештавано као проблем".

Караџићев главни правни савјетник Питер Робинсон прецизирао је да његов клијент оспорава вјештачење, а не и стручност свједока, пренијела је Срна.

Зечевић је у наставку свједочења говорио о врстама оружја које је у рату у БиХ користила Војска РС и о резултатима истраге инцидента на пијаци Маркале 5. фебруара 1994. године. Он је рекао да је у Сарајеву истраживао 15 инцидената у којима су коришћене аеросолне бомбе. Када га је Караџић питао зашто УН нигдје не наводе примјену аеросолних бомби, свједок је одговорио питајте УН.

Зечевић је, док га је Караџић унакрсно испитивао, испричао да се пријавио за истрагу инцидента на Маркалама након што је чуо да је тадашњи командант UNPROFOR-а Мајкл Роуз изјавио да не може да се утврди одакле је граната испаљена.

- Сматрао сам да је могуће да се утврди смјер одакле је дошла граната и зато сам се пријавио да то истражим, јер сам мислио да могу да помогнем - рекао је Зечевић.

На Караџићево питање шта га је навело да мисли да ће то урадити боље од полиције и UNPROFOR-а, Зечевић је одговорио да је он прије тога 17 година радио у војној индустрији и био заинтересован за дјеловање бојевих глава.

- Полиција и војници UNPROFOR-а су мање квалификовани за такве истраге, јер војници користе оружје за убијање противника, а ја сам био квалификован за процјену ефеката на циљ у том моменту - додао је свједок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана