Karadžić: Zalagao sam se za mir u BiH

Agencije
Karadžić: Zalagao sam se za mir u BiH

Sarajevo - Iznoseći komentar na završnu riječ Haškog tužilaštva, nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić istakao je da se on uvijek zalagao za mirno rješenje sukoba u Bosni i Hercegovini.

Karadžić je rekao da su brojni svjedoci saslušani tokom petogodišnjeg suđenja, među kojima su i neki svjedoci optužbe, jasno kazali da se on prije početka rata uvijek zalagao za mir i nenasilno rješenje problema.

- Tužilaštvo ima 95 presretnutih razgovora, mojih riječi prije rata, dao sam hiljade intervjua, rekao stotine hiljada rečenica i milione riječi. Brbljao sam sve vrijeme, ali ne mogu da nađu cijelu, neiskasapljenu rečenicu koju bi upotrijebili protiv mene. U njima mogu samo da nađu da sam se zalagao za mir - naglasio je Karadžić.

Po njegovim riječima, mnogi presretnuti razgovori su s ostalim navodnim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, u kojima je jasno da se on prije rata ''zalagao da Muslimani budu bezbjedni i da ih se ne uznemiruje''.

- Moj stav je bio da ako Muslimani ili Srbi ili Hrvati žele sekularni život, možemo skupa živjeti, a ako neko od ta tri naroda želi vjerske nazore ugraditi u državni mehanizam, možemo da živimo samo jedni pored drugih - pojasnio je Karadžić.

On je dodao da je nelogičan stav haških tužilaca da se udruženi zločinački poduhvat ''odjednom'' pojavio u ratu.

- Čak u ratnom periodu postoji bezbroj mojih naređenja, strogo povjerljivih, koja nisu za javnost, ali u njima ne mogu da nađu nijedno koje naređuje, omogućava ili toleriše zločin. Postojali su pojedinačni zločini, naravno, ali toga uvijek ima. U nekim zemljama se samo 30 do 40 posto krvnih delikata razriješi u punoj snazi državnog aparata, a od nas se traži da sve procesuiramo, iako smo bili razoreni i bez infrastrukture ili državnog aparata - kazao je Karadžić.

Karadžić je ponovio stav da VRS nije koristila artiljeriju i snajpere da gađa civile u Sarajevu.

- Ukupno gledajući, više zalutalih metaka je ubilo civile nego snajperi. Snajperi srpske strane nisu gađali civile i od cijelog spisa nije pružen nijedan dokaz za to - rekao je Karadžić.

Na kraju izlaganja on je istakao da je ratno rukovodstvo Republike Srpske osiguralo minimalno stradanje civila.

- Ne daj Bože da je srpsko rukovodstvo bilo neko drugo, da nije bilo sastavljeno od stručnjaka, pisaca, ljekara, advokata, profesora univerziteta, kako bi izgledao taj rat? Ali ništa što se desilo u tom građanskom ratu nije proizvod državnog ponašanja. Ja sam čiste savjesti ali teška srca, jer nije rat bio po mom ukusu. Bio je strašan i daj Bože da je posljednji - kazao je Karadžić.

Presuda Karadžiću očekuje se naredne godine, javio je BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana