Караџић: Младић и Станишић и даље не желе да свједоче

Aгенције
Караџић: Младић и Станишић и даље не желе да свједоче

Хаг - Правни савјетник некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића пред Хашким трибуналом, амерички адвокат Питер Робинсон, саопштио је данас да генерал Ратко Младић и Мићо Станишић не желе да свједоче у доказном поступку одбране ни послије одлуке жалбеног вијећа које је одбило захтјев генерала Здравка Толимира да буде ослобођен обавезе да свједочи.

"Разговарао сам са Младићем и Станишићем и ниједан од њих не жели добровољно да свједочи", рекао је Робинсон на крају данашњег засједања, одговарајући да питање предсједавајућег судије О-Гон Квона да ли су бивши командант Главног штаба Војске Републике Српске Младић и некадашњи министар унутрашњих послова Станишић промијенили мишљење послије одлуке којом је одбијења жалба генерала Толимира.

Претресно вијеће је издало обавезујући налог - субпоену - за Толимирово свједочење, али се он на ту одлуку жалио, позивајући се на чињеницу да није окончан кривични поступак у његовом предмету, у којем је првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор за злочине у Сребреници и Жепи 1995. године.

Расправно вијеће које суди Караџићу већ је издало обавезујуће налоге и за свједочење генералима ВРС Љубиши Беари и Радивоју Милетићу, да би одлуке по захтјевима за издавање субпоена Младићу и Станишићу одгодило до доношење одлуке по Толимировој жалби.

У предмету генерала Младића, у току је доказни поступак тужилаштва, који ће, према посљедњим процјенама, бити окончан средином децембра ове године. Мићо Станишић је, заједно са Стојаном Жупљанином, осуђен на 22 године затвора због злочина над муслиманима и Хрватима 1992. године. Предмет је у жалбеном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана