Караџић: Експлозија малигних обољења код притвореника

Срна
Караџић: Експлозија малигних обољења код притвореника

Београд - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић оцијенио је данас да систем притвора УН "производи" болест код многих притвореника и позвао Хашки трибунал да истражи од ког су материјала прављени објекти у којима се налазе оптужени, јер је дошло до "експлозије" малигних обољења међу њима.

Караџић је на данашњој расправи о стању процеса рекао да је приликом доласка у притвор и сам био савршено здрав, а да му је стање у међувремено погоршано порастом шећера у крви.

"Ја сам био потпуно, перфектно здрав. Први резултати су били савршени, а послије све гори. Посљедице тога ће се тек видјети. Још могу да радим, интелектуално и све друго, али није добро", нагласио је Караџић, преноси Бета.

Он је затражио од Трибунала да му обезбиједи приступ интернету и уређају за аудио-снимање да би, рекао је, наставио рад на реформи српског језика коју је започео његов предак Вук Стефановић Караџић.

Караџић је указао да притвор у којем се налази не смије имати "казнени карактер" и да као доктор и књижевник по струци има право на приступ новим технологијама.

"Ако бих ја овдје провео 12 година, као доктор Војислав Шешељ, без могућности да будем професионално жив, то су страховите казнене мјере које нису за цивилизовани свијет", рекао је Караџић.

Он је критиковао Трибунал што правоснажно осуђене упућује у бивше комунистичке земље попут Естоније, гдје су затворски услови драстично другачији него у осталим земљама ЕУ.

"То су све професионалци, угледни људи. Сви они су увјерени да су невини. Цио српски народ је увјерен да су невини. Требало би да служе у својој земљи или у најнапреднијим европским земљама. То доприноси горчини српског народа", рекао је Караџић.

Председавајући судија Огон Квон упутио је Караџића да сва та питања размотри с управом притвора у Шевенингену и нагласио да ће се Расправно вијеће њима позабавити "ако буде потребно", односно ако се покаже да су права оптуженог нарушена.

Караџић је у притвору у Шевенингену од јула 2008. када је ухапшен у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана