Караџић: Довољно доказа за ослобађајућу пресуду

Срна
Караџић: Довољно доказа за ослобађајућу пресуду

Београд - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић рекао је да очекује да ће Хашки трибунал детаљно размотрити приговоре његовог адвокатског тима на првостепену пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора и боље процијенити његову улогу у рату у БиХ.

"Нисам крив и мислим да сам изнио довољно доказа да Судско вијеће донесе такву одлуку", рекао је Караџић за "Вечерње новости".


Он је навео да је БиХ, какву данас знамо, формирана "пред неко важно засједање нелегитимне групе прозване АВНОЈ, на иницијативу студената Босанаца који су студирали углавном у Загребу, као што је Рато Дугоњић и други".

Караџић каже да се у страху да БиХ "као коштица на подијељеној брескви, не оде у Србију", почетком шездесетих година прошлог вијека кренуло у признавање муслимана као посебне етничке групе, а касније и као посебног југословенског народа.

"Главни посао на успостављању муслимана са великим жМж и БиХ као њихове матичне републике, преузео је Хасан Бркић, иначе зет Милорада Екмечића, ожењен његовом сестром Јованком", истакао је Караџић.

Он је нагласио да је већ 1967. године на видјело изашла тајна стратегија муслиманске заједнице, када је Мухамед Филиповић, шеф Идеолошке комисије ЦК СК БиХ објавио есеј "Босански дух у књижевности - што је то?", у којем је први пут формулисан "босански дух" и Иво Андрић нападнут као највећи злочинац над БиХ.

Караџић каже да су седамдесетих година прошлог вијека вршени отворенији притисци на српске интелектуалце и да је био један од многих који су тада отишли из БиХ, те да је међу њима највише било Срба, али и Хрвата.

"За претходних 30 година, до деведесетих је из БиХ отишло 350.000 Срба и њихових потомака и нешто Хрвата, али се број становника није смањивао јер су досељаване Санџаклије својом бесправном градњом запосиједале просторе по Сарајеву и мијењале структуру становништва на потпуно политички, неприродан начин", навео је Караџић.

Он каже да је у то вријеме често шетао са Алијом Изетбеговићем, "који је све радио јавно", те да му се у почетку чинио прихватљивији "јер су комунисти били жбосанскиж националисти, с циљем да створе Босну-нацију".

"Његове идеје, клео се, односе се само на муслимане и њихов начин живота. Ја сам мислио: жНека живе како хоћеж. Показало се да је на лукав начин био у праву - спровешће исламизацију муслимана и кметизацију хришћана... ", истакао је Караџић.

Говорећи о формирању Републике Српске, Караџић је нагласио да је формирање СР Југославије без договора са Србима и без њиховог знања, представљало највеће изненађење.

"Савезна држава и њени органи били су дужни да нас заштите јер ми нисмо хтјели да напустимо Југославију, али, након те њихове одлуке, морао сам да предложим народу сљедећу прихватљиву варијанту", рекао је Караџић.

Караџић каже да је отезао са објављивањем намјере да формира СДС иако су у то вријеме већ биле створене националне странке Бошњака и Хрвата јер је сматрао да би Србе сународници "заблудјели комунисти напали да забадају трн у здраву ногу".

"Али, кад су почели да обиљежавају њихове станове, како би жегзекуториж могли лако да их нађу, и они су почели да питају зашто само Срби немају своју странку. Е, сад је вријеме, рекао сам", навео је Караџић.

Он је оцијенио да су вјера и култура, очувани уз гусле и у народној епици, сачували биће српског народа до данашњих дана, а да је оно што Србе чини Србима "амалгам хришћанске, православне етике".

Када је ријеч о актуелној ситуацији у свијету, Караџић је истакао да је овај модел свијета "дотрајао" и да очекује да за 10 до 15 година буде организован конгрес за успостављање "новог свјетског поретка".

"Нове снаге су на сцени и биће конгрес, без рата или с ратом. Наше генерације треба само да буду тога свјесне и да чувају свој народ да не нестане на неком од тих конгреса, да претрајава и прескаче препреке које се појављују свакодневно", поручио је Караџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана