Караџић: Циљ политичког суђења демонизација Срба

Агенције
Караџић: Циљ политичког суђења демонизација Срба

Хаг - Први предсједник РС Радован Караџић поднио је у петак Хашком трибуналу жалбу на првостепену пресуду, којом је у марту осуђен на 40 година затвора, наводећи да су га судије изложиле политичком суђењу.

- Караџић је био изложен политичком суђењу, да би била потврђена демонизација њега и српског народа у БиХ - навео је у саопштењу Караџићев адвокат Питер Робинсон.

Хашки трибунал је 24. марта осудио Караџића на 40 година затвора, пошто је проглашен кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и бројне ратне злочине у седам општина у БиХ. Караџић се жалио по 50 основа, а између осталог, тврди да је прије 20 година постигао споразум са америчким изаслаником Ричардом Холбруком да му неће бити суђено у Хашком трибуналу. Ту тврдњу судије су на почетку процеса одбиле као ирелевантну за поступак, што Караџић тумачи као први знак да они који спроводе такозвану међународну правду игноришу законе и чињенице када им то одговара.

Послије петогодишњег суђења и осмогодишњег боравка у притвору, Караџић је оцијенио да је међународна правда пропао пројекат. Он је позвао свјетске лидере да иницирају ревизију и поновно размотре читав пројекат међународне правде, који је постао предтекст за употребу правног система у политичке сврхе.

Предсједник Механизма за међународне трибунале Теодор Мерон именовао је у априлу судије Жалбеног вијећа у случају "Караџић". Вијећу ће предсједавати Мерон, а чланови су Вилијем Хусеин Секуле, Ваг Присе Јенсен, Жозе Рикардо де Прада Солеса и Грасијела Сузана Гати Сантана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана