Капетан ОС оптужен за злочин није суспендован

Горан Маунага
Капетан ОС оптужен за злочин није суспендован

Сарајево - Капетан Оружаних снага БиХ Емир Драковац, против којег је Суд БиХ 8. августа потврдио оптужницу за ратне злочине почињене над Србима 1992. године, још није суспендован с посла.

У Канцеларији за односе с јавношћу Министарства одбране кажу да Министарство није добило оптужницу против Драковца и да је он и даље на послу.

- По добијању оптужнице из које ће се видјети за која кривична дјела је оптужен и на основу казне прописане за та дјела, Министарство ће предузети санкције дефинисане Законом о служби у оружаним снагама и Правилником о војној дисциплини и војно-дисциплинском поступку - навели су у Канцеларији.

Замјеник министра одбране Живко Марјанац, међутим, тврди да Министарство мора одмах да реагује када се дође до сазнања да је против некога из Оружаних снага покренута истрага.

- У овом случају Драковац је давно требало да буде суспендован. Министарство мора да се интересује о томе, а не да чека достављање оптужнице. Никад Тужилаштво ни Суд Министарству нису достављали оптужнице, као што не достављају предузећу да ли је против неког радника покренута истрага, подигнута или потврђена оптужница - казао је Марјанац.

Додао је да је за суспензију оптуженог сасвим довољно било и то што је потврђивање оптужнице против њега објављено на интернет сајту Суда БиХ. Нагласио је да је тренутно на годишњем одмору, те да ће по повратку са одмора провјерити шта је са овим случајем.

Драковца и још неколико бивших припадника АРБиХ припадници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) ухапсили су у децембру 2013. због злочина над Србима у селу Кукавице код Рогатице, али сви су убрзо ослобођени.

Тужилаштво БиХ против Драковца и још тројице војника АРБиХ оптужницу је подигло у јуну, а она садржи више од 200 доказних материјала, док је предложено испитивање више од 80 свједока оптужбе.

- Драковац, као припадник Диверзантског вода Кукавичке чете, која је до краја новембра 1992. дјеловала у оквиру 31. дринске бригаде, а касније у саставу 1. рогатичке бригаде Армије РБиХ, 27. августа 1992. године координисао је и са осталима извршио напад снага Армије РБиХ на колону избјеглица српске националности, која се кретала из мјеста Јабука, из правца Горажда према Рогатици. Тај напад резултовао је смрћу и тешким тјелесним повредама више цивила - стоји, између осталог, у оптужници.

Приликом напада на колону српских избјеглица 27. августа 1992. године у селу Кукавице убијена је најмање 21 особа, међу којима су биле мајке са дјецом и старије особе. У нападу је рањено више људи, а имовина коју су са собом превозили избјегли српски цивили опљачкана је и запаљена.

Оптужница Драковца терети и да је крајем 1992, на подручју општине Фоча, починио ратни злочин убиства, мучења и сакаћења сјекиром једног цивила и једног ратног заробљеника.

МУП РС и ЦЈБ Источно Сарајево радили су на предмету "Кукавице" седам година. Истрага о том злочину, коју је спровела Полиција РС у сарадњи са Окружним тужилаштвом у Источном Сарајеву, завршена је 2012. године.

Снимак

Највећи дио посла у истрази о злочину почињеном приликом напада на колону од око 1.000 избјеглица које су бјежале из Горажда обавио је МУП РС. Кадрове тог злочина снимили су припадници УНПРОФОР-а, а почињене злочине, који се виде на тим снимцима, режисер Данис Тановић у филму "Ничија земља" приказао је као да су их починили Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана