Кап прелила чашу мржње према РС

nezavisne.com
Кап прелила чашу мржње према РС

Бањалука - Полиција мора да реагује због морбидних “честитки”, на којим је, уз фотографију људских лешева, написано “Ако обиљежавате Дан Републике Српске, не заборавите, ово су њени темељи”, јер је то кап која је прелила чашу.

Став је то званичника, односно струке у РС, уз напомену да је и Кривични законик РС дефинисао казне за распиривање мржње.

У Закону стоји да ће онај ко јавно позива, изазива или подстиче или учини доступним материјале којима се позива на насиље или мржњу усмјерену према одређеном лицу или групама због, између осталог, њихове националне, расне, вјерске или етничке припадности, бити кажњен новчано или затвором.

Саговорници “Независних” напомињу да ову законску одредбу треба примијенити и у посљедњој у низу увреда упућених на адресу РС.

“У Закону јасно стоје чланови који третирају таква обиљежја као кривична дјела. Те пријетње РС, односно подривање система, дешавају се ко зна који пут. Позивам надлежне институције на нивоу БиХ, те из Републике Српске и ФБиХ, да озбиљно размотре овај случај, јер је превршена свака мјера”, каже за “Независне” Костадин Васић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске (НС РС).

Струка је такође става да је у овој поруци и те како прекршен закон. Бањалучки адвокат Милан Петковић, који је и потпредсједник НС РС, истиче да је спорна порука морбидна те да иза ње стоје лица тешко оптерећена прошлошћу, која не желе суживот.

“То могу да поручим као политичар те да искажем своје жаљење што још такви људи у БиХ дјелују и што им је дјеловање на тај начин дозвољено. Таква порука могла би се подвести и под кривично дјело јавно изазивање и подстицање насиља и мржње, из члана 359. Кривичног законика РС, гдје се наводи да неко ко подстиче на мржњу због националне, расне, вјерске или етничке припадности, може бити кажњен новчаном или казном затвора”, наводи Петковић за “Независне”.

Он оцјењује да је овдје очигледно ријеч о подстицању на мржњу.

“Овдје неко жели да представи да је Република Српска настала на злочину, а што сигурно није тачно”, истакао је Петковић.

Како нам је потврђено, овај случај узнемиравања, до закључења овог броја “Независних”, није пријављен МУП-у РС.

Морбидна “честитка”, на којој је наведен назив двадесетак бошњачких удружења, проистеклих углавном из рата, послата је институцијама Републике Српске поводом 9. јануара - Дана Републике. Таква “честитка” је, такође поводом Дана Републике, Србима у Сребреници послата почетком јануара 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана