Kandidatski status na dugom štapu: Obećanja bh vlasti raskrinkana Strategijom EU

RTRS
Kandidatski status na dugom štapu: Obećanja bh vlasti raskrinkana Strategijom EU

Strategijom za Zapadni Balkan BiH je na začelju kolone balkanskih zemalja u evro integracijama. I dok bh. aktuelna vlast poraz neuspješno pokušava da transformiše u pobjedu, grubo je pogažena još jedna jučerašnja instrukcija iz Strazbura – ona o međusobnom pomirenju i dobrim komšijskim odnosima.

Planuo je, ponovo sukob na relaciji Dragan Čović – Bakir Izetbegović. Na Čovićeve izjave o pretenzijama Bošnjaka, Izetbegović i SDA su ga optužili da će biti grobar BiH.

Euforija bez pokrića, osmijesi bez osnova, isprazna obećanja, i pitanja bez odgovora - stoluju u Briselu i Strazburu već godinama pored imena Bosne i Hercegovine.

"Nema besplatnog ručka", upozoravao je komesar Johanes Han svojevremeno Sarajevo. Upozorenje su juče citirali evropski parlamentarci prije nego što su BiH ispostavili račun. Smjestili je na začelje kolone zemalja Zapadnog Balkana u integracionim procesima. I jasno, ali ne slučajno, poručili i BiH i Balkanu, kakva Unija treba da bude.

"U našim Evropskim društvima mora postojati Evropa koja će se držati svog hrišćanskog nasljeđa ili je neće biti", rekao je Manfred Veber, poslanik Evropske narodne stranke.

Sa porukom iz Strazbura, nekako je istovremeno i lider HDZ-a Dragan Čović poslao još jednu o pretenzijama Bošnjaka u BiH. Brojniji narod ima ogromnu odgovornost za BiH, ali nikako ne smije napraviti istorijsku grešku i podcijeniti druga dva konstitutivna naroda, rekao je.

"Ja poštujem one koji žele građansku državu, ali danas u BiH reći građanska država znači klasičan unitarizam u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam u osnovi znači Islamska država", dodaje Čović.

Razbjesnilo je to najbrojnije i najodgovornije u BiH. I dok je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, na pres konferenciji, nizao hvalospjeve na vlastiti račun i račun aktuelne bh. vlasti, koja je, kaže, u Strazburu "izborila" "baraž" umjesto da iz evro-takmičenja potpuno ispadne, iz centrale njegove partije dokazali su kako jednu od instrukcija iz Strazbura, onu o međusobnom pomirenju i dobrim odnosima, "sprovode" u djelo.

Čoviću su, saopštenjem, oštro poručili da bi mogao postati "grobar BiH i evropskih vrijednosti". "Zagovarati BiH na način kako to čini Čović i HDZ BiH, ne znači borbu za ravnopravnost naroda, već za dominaciju jedne stranke nad svim ostalim" - mišljenje je SDA.

Ni Zvizdić nije ćutao. Iznenađen je, kaže, autodestruktivnim izjavama pojedinih političara ili partija koji sve vrijeme, na bazi izmišljenih problema, tema i rokova, pokušavaju "dezavuisati javnost". A javnost, ispostavilo se, baš kao i Brisel i Strazbur, pamti isprazna obećanja o demokratskom zamajcu, o novim investicijama, o borbi protiv korupcije, o neslavnom 14-mjesečnom ispunjavanju Briselskog upitnika, i mnogo šta još.

Zvizdić, ipak, na pitanje kako je BiH sa liderske pozicije u evro integracijama, stigla u "baraž", prst krivice preusmjerava. "Treba da pitate one političke partije koje su tada bile u liderskoj poziciji zašto se u periodu 2009-2014. ništa nije radilo na putu evropskih integracija", kaže Zvizdić.

Da li je Zvizdić promijenio stranački dres, ili ga je izdalo sjećanje? Kako god, ponovo smo danas svjedočili novim obećanjima vladajućih, kako u evropskoj utakmici iz "baraža" BiH ponovo može među vodeće na tabeli.

"Evropska unija je u prvi plan stavila šest inicijativa, a prva je jačanje vladavine prava. Mislim da je to suštinska stvar koja nam može dati vjetar u leđa. Ovo je najveći problem kod nas", naglasio je ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

I dok se poraz, po bh. mantri, transformiše u pobjedu, analitičari poručuju - vrijeđate inteligenciju građana.

"Ja bih upozorio sve političare u BiH, kada se obraćaju javnosti, da nas ne smatraju brojevima, jer ovo što slušamo od njih vrijeđa inteligenciju, jer upravo oni koji igraju tu utakmicu i sabotiraju", kaže Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom".

Kako sada stvari stoje, BiH je na evropskom putu ostala samo optimistični statista. Srbija i Crna Gora, primjera radi, u procesu pregovaranja već su otvorile 12 odnosno 30 poglavlja. Neka, sa uspjehom i zatvorile.

A BiH obnevidjela unutrašnjom kontaminacijom, zatomljenom polarizacijom i virtuelnom demokratijom, tek čeka dodatna pitanja iz Brisela i to nakon što im odgovore na prvo izdanje upitnika preda krajem februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana