Кандидатски статус на дугом штапу: Обећања бх власти раскринкана Стратегијом ЕУ

РТРС
Кандидатски статус на дугом штапу: Обећања бх власти раскринкана Стратегијом ЕУ

Стратегијом за Западни Балкан БиХ је на зачељу колоне балканских земаља у евро интеграцијама. И док бх. актуелна власт пораз неуспјешно покушава да трансформише у побједу, грубо је погажена још једна јучерашња инструкција из Стразбура – она о међусобном помирењу и добрим комшијским односима.

Плануо је, поново сукоб на релацији Драган Човић – Бакир Изетбеговић. На Човићеве изјаве о претензијама Бошњака, Изетбеговић и СДА су га оптужили да ће бити гробар БиХ.

Еуфорија без покрића, осмијеси без основа, испразна обећања, и питања без одговора - столују у Бриселу и Стразбуру већ годинама поред имена Босне и Херцеговине.

"Нема бесплатног ручка", упозоравао је комесар Јоханес Хан својевремено Сарајево. Упозорење су јуче цитирали европски парламентарци прије него што су БиХ испоставили рачун. Смјестили је на зачеље колоне земаља Западног Балкана у интеграционим процесима. И јасно, али не случајно, поручили и БиХ и Балкану, каква Унија треба да буде.

"У нашим Европским друштвима мора постојати Европа која ће се држати свог хришћанског насљеђа или је неће бити", рекао је Манфред Вебер, посланик Европске народне странке.

Са поруком из Стразбура, некако је истовремено и лидер ХДЗ-а Драган Човић послао још једну о претензијама Бошњака у БиХ. Бројнији народ има огромну одговорност за БиХ, али никако не смије направити историјску грешку и подцијенити друга два конститутивна народа, рекао је.

"Ја поштујем оне који желе грађанску државу, али данас у БиХ рећи грађанска држава значи класичан унитаризам у некој форми, теоретском облику, а то вам у основи значи Исламска држава", додаје Човић.

Разбјеснило је то најбројније и најодговорније у БиХ. И док је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара, на прес конференцији, низао хвалоспјеве на властити рачун и рачун актуелне бх. власти, која је, каже, у Стразбуру "изборила" "бараж" умјесто да из евро-такмичења потпуно испадне, из централе његове партије доказали су како једну од инструкција из Стразбура, ону о међусобном помирењу и добрим односима, "спроводе" у дјело.

Човићу су, саопштењем, оштро поручили да би могао постати "гробар БиХ и европских вриједности". "Заговарати БиХ на начин како то чини Човић и ХДЗ БиХ, не значи борбу за равноправност народа, већ за доминацију једне странке над свим осталим" - мишљење је СДА.

Ни Звиздић није ћутао. Изненађен је, каже, аутодеструктивним изјавама појединих политичара или партија који све вријеме, на бази измишљених проблема, тема и рокова, покушавају "дезавуисати јавност". А јавност, испоставило се, баш као и Брисел и Стразбур, памти испразна обећања о демократском замајцу, о новим инвестицијама, о борби против корупције, о неславном 14-мјесечном испуњавању Бриселског упитника, и много шта још.

Звиздић, ипак, на питање како је БиХ са лидерске позиције у евро интеграцијама, стигла у "бараж", прст кривице преусмјерава. "Треба да питате оне политичке партије које су тада биле у лидерској позицији зашто се у периоду 2009-2014. ништа није радило на путу европских интеграција", каже Звиздић.

Да ли је Звиздић промијенио страначки дрес, или га је издало сјећање? Како год, поново смо данас свједочили новим обећањима владајућих, како у европској утакмици из "баража" БиХ поново може међу водеће на табели.

"Европска унија је у први план ставила шест иницијатива, а прва је јачање владавине права. Мислим да је то суштинска ствар која нам може дати вјетар у леђа. Ово је највећи проблем код нас", нагласио је министар иностраних послова Игор Црнадак.

И док се пораз, по бх. мантри, трансформише у побједу, аналитичари поручују - вријеђате интелигенцију грађана.

"Ја бих упозорио све политичаре у БиХ, када се обраћају јавности, да нас не сматрају бројевима, јер ово што слушамо од њих вријеђа интелигенцију, јер управо они који играју ту утакмицу и саботирају", каже Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом".

Како сада ствари стоје, БиХ је на европском путу остала само оптимистични статиста. Србија и Црна Гора, примјера ради, у процесу преговарања већ су отвориле 12 односно 30 поглавља. Нека, са успјехом и затвориле.

А БиХ обневидјела унутрашњом контаминацијом, затомљеном поларизацијом и виртуелном демократијом, тек чека додатна питања из Брисела и то након што им одговоре на прво издање упитника преда крајем фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана