Кандидатски статус БиХ миљама удаљен

nezavisne.com
Кандидатски статус БиХ миљама удаљен

Сарајево - И док Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, најављује да је крај ове године оквирни рок до којег би БиХ требало да упути Европској унији (ЕУ) преведени упитник, те да би након тога требало да започну преговори о кандидатском статусу, чини се да је БиХ миљама све више удаљена од Брисела и европских интеграција.

Наиме, упозорења која стижу из ЕУ показују да су њени званичници незадовољни односом бх. власти према Реформској агенди и ономе што је обећано у писму најмере ММФ-у. Поред неријешене ситуације у вези с акцизама на нафту и нафтне деривате, и Изборни закон БиХ је камен спотицања европском путу земље. Све ово упућује да ЕУ губи стрпљење и да су кандидатски статус и европски пут под знаком питања.

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, рекао је за "Независне" да је у 2016. години било пуно добрих ствари, али да ове иде доста споро.

"У најкраћем, ако успијемо да утврдимо и преведемо одговоре на упитник до краја године, постоји реална могућност да се у 2018. години добије кандидатски статус", истиче шеф бх. дипломатије.

Како истиче, када бисмо из свих странака изабрали најбоље, немамо довољно добрих људи да успоставимо праву структуру.

"То је чињеница и треба да је признамо", нагласио је он.

Дамир Бећировић, посланик ДФ-а у Представничком дому БиХ, истиче да су европски званичници потпуно свјесни неодговорности политичких врхова у БиХ. Сликовито то поткрепљује и посљедње писмо Јоханеса Хана, европског комесара за проширење, који је, како истиче Бећировић, званичнике у БиХ условио: "Ако не буде акциза, неће бити ни средстава из европских фондова, а тиме нема ни пројеката".

"Чисто сумњам да ће БиХ у скоријој будућности добити кандидатски статус, а и да ће активирати МАП. То су приче за малу дјецу које причају Драган Човић и остали, а у које више не вјерује ни ЕУ", казао је Бећировић.

Сенад Шепић, посланик Независног блока, сматра да је нови приступ европских званичника добар јер су коначно схватили с ким имају посла и да бх. званичници једно говоре, а друго раде.

"Тешко да ће БиХ ускоро добити кандидатски статус. Годину дана нам треба да одговоримо на питања из упитника Европске комисије, а Србији је требало два мјесеца, шест мјесеци је Србија преговарала око једног поглавља, а БиХ ће оваквим темпом шест година да преговара. Тешко да ћемо на овај начин у ЕУ", казао је Шепић.

Његова колегиница из СНСД-а Милица Марковић истиче да је власт на нивоу БиХ најодговорнија за застој и блокаду БиХ.

"Не вјерујем да ће у скорије вријеме доћи до попуне упитника. Постоји низ суштинских и техничких проблема, а колико се сјећам, коалициони партнери на нивоу институција БиХ најављивали су прошле године у децембру кандидатски статус, а којег ће то децембра бити нико не зна", казала је Марковићева.

Предраг Кожул, посланик ХДЗ-а, каже да иако је у посљедње вријеме дошло до застоја, оптимиста је у погледу европских интеграција. Вјерује да ће у току предсједавања Предсједништвом БиХ Драгана Човића бити учињен још један корак ка ЕУ и да ће бити завршен упитник, те да ће БиХ на прољеће добити кандидатски статус.

"Акцизе су већ испричана прича и мислим да то треба још једном да буде разговор између УО УИО и Савјета министара, па да онда дође у парламент", каже Кожул.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а, сматра да је БиХ даље од кандидатског статуса него што је била прошле године и да за то није криво непостојање парламентарне већине, него политичке прилике.

Славо Кукић, универзитетски професор и политички аналитичар, каже да није проблем у Бриселу, нити упозорењима која долазе из ЕУ, јер Бриселу је стало до БиХ, као и до Србије. Истиче да је проблем у онима који чине власт у БиХ.

"Они се залажу за европске вриједности и европски пут јавно, а са друге стране ништа не чине да прихвате вриједности тог друштва због тога што би велики број њих завршио на оптуженичкој клуп", каже Кукић.

Адис Араповић, програм менаџер ЦЦИ-ја и политички аналитичар, истиче да је БиХ, када је у питању европски пут, на истом мјесту на којем је била прошле године. Тврди да је БиХ на "лијепе очи" добила прошле године потицај од ЕУ, те је потписан ССП и дат упитник.

"Бојим се да би се овим темпом, ако не буде блокада у вези са договором о оних 10 посто питања из упитника која нису усаглашена, одлука о кандидатском статусу БиХ могла десити тек крајем 2018. године", казао је Араповић, додавши да је Србија "шампион" када је ријеч о брзини испуњавања упитника и да су то урадили за два мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана